Gianni Infantino na čelu FIFA-e do 2023.

'Danas niko ne priča o krizi, obnovi FIFA-e od početka, skandalima i korupciji', rekao je Infantino (EPA)

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino ponovo je izabran na tu poziciju, pa će na njoj ostati i u sljedeće četiri godine.

Infantino, koji je bio jedini kandidat na izborima održanim tokom 69. kongresa FIFA-e u Parizu, svjetsku kuću nogometa vodit će do 2023.

“Ova organizacija prešla je iz toksičnosti, gotovo kriminalne, u ono što bi trebala biti: organizaciju koja razvija nogomet i brine o njemu. Preobrazili smo je u novu FIFA-u, organizaciju čiji su sinonimi kredibilitet, povjerenje, integritet, jednakost i ljudska prava. Sjetite se u kakvom je stanju FIFA bila”, rekao je Infantino nakon izbora, te dodao:

Došao u jeku najvećeg skandala

“Posljednje tri godine i četiri mjeseca sigurno nisu bili savršeni. Griješio sam, pokušavao uraditi neke stvari bolje, ali danas, na dan izbora, niko ne priča o krizi. Niko ne govori o obnovi FIFA-e od početka. Niko ne priča o skandalima. Niko ne priča o korupciji.”

Na mjesto predsjednika FIFA-e došao je 2016, u jeku najvećeg skandala u historiji svjetske kuće nogometa, kada je zamijenio Seppa Blattera.

Izvor: Agencije