Giammattei novi predsjednik Gvatemale

Giammattei je obećao borbu protiv krimanala i šverca droga u namjeri da ponovo uvede smrtnu kaznu (EPA)

Kandidat desnice Alejandro Giammattei izabran je za predsjednika Gvatemale u drugom krugu predsjedničkih izbora, saopćila je kasno sinoć izborna komisija.

Kako prenose agencije, Giammattei je osvojio 58,7 posto glasova, a njegova socijaldemokratska protivnica i bivša prva dama ove srednjoameričke države Sandra Torres priznala je poraz.

Giammattei je obećao borbu protiv krimanala i šverca droga u namjeri da ponovo uvede smrtnu kaznu. On se tokom kampanje založio protiv homoseksualnog braka i za uvođenje zakona o abortusu.

To je četvrta kandidatura Giammattei za predsjedničke izbore od 2007. godine. On se svaki put kandidirao za različite stranke.

Vansudska pogubljenja

Giammattei, koji je ovog puta bio kandidat desničarske stranke Vamos, poznat je po izljevima bijesa.

Bio je direktor zatvorske uprave, a sam je bio deset mjeseci u zatvoru 2010. godine zbog afere vansudskog pogubljenja osam zatvorenika 2006. godine. Oslobođen je zbog nedostatka dokaza.

Naslijedit će Jimmyja Moralesa čiji je jedini četvorogodišnji mandat obilježen raznim skandalima. Novi predsjednik će zvanično preuzeti funkciju 14. januara 2020. godine.

Izvor: Agencije