Ghebreyesus: WHO će i dalje predvoditi globalnu borbu protiv pandemije

Washington je podržao rezoluciju kojom se poziva na reviziju globalnog odgovora na pandemiju pod vodstvom WHO-a (EPA)

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus najavio je kako će WHO i dalje predvoditi globalnu borbu protiv pandemije korona virusa, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da neće financirati WHO te da će iz te organizacije povući SAD.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je branio djelovanje WHO-a za vrijeme krize izazvane pandemijom korona virusa, nakon što je SAD iznio prigovor pojedinim dijelovima rezolucije o odgovoru na pandemiju, prenosi Hina.

“Želimo odgovornost, više od bilo koga drugoga”, kazao je Ghebreyesus na virtuelnoj godišnjoj skupštini WHO-a, kojoj su prisustvovali predstavnici 194 članice WHO-a.

“Nastavit ćemo s pružanjem strateškog vodstva za koordinaciju globalnog odgovora”, kazao je.

Aplauz nakon usvajanja rezolucije

Washington je podržao rezoluciju kojom se poziva na reviziju globalnog odgovora na pandemiju pod vodstvom WHO-a, što je bio i zahtjev SAD-a.

Navedena je rezolucija usvojena konsenzusom, ali je SAD iznio prigovor zbog termina koji opisuju reproduktivna zdravstvena prava u rezoluciji te zbog dozvole siromašnim zemljama da ne poštuju pravila o patentima.

Tekst je usvojen konsenzusom i predviđa što brže pokretanje nepristrane, nezavisne i potpune procjene međunarodne akcije pokrenute zbog pandemije, kako bi se poboljšali svjetski kapaciteti prevencije, pripreme i odgovora na pandemije.

Tom procjenom, čiji su obrisi i dalje nejasni, trebale bi se pažljivo proučiti mjere koje je WHO poduzeo zbog pandemije COVID-a 19 i njihovu hronologiju.

Službenici WHO-a koji su moderirali sastanak aplaudirali su nakon što je usvojena rezolucija.

Nekoliko sati prije toga Trump je zaprijetio da će povući SAD iz WHO-a.

Misija SAD-a u Ženevi poručila je u izjavi da paragrafi o pravu siromašnih zemalja da ukinu pravila o patentima kako bi dobili lijekove tijekom zdravstvene krize “šalju pogrešnu poruku inovatorima” koji pokušavaju proizvesti nove lijekove i vakcine.

Tajvan nije dobio poziv za skupštinu

Dio o reproduktivnom zdravlju može biti interpretiran kao zahtjev zemljama da omoguće pobačaj, dodaje se u izjavi.

“SAD vjeruje u pravnu zaštitu nerođenih”, poručili su predstavnici SAD-a.

SAD i Kina također su se raspravljali u završnim trenucima skupštine o (ne)prisustvu Tajvana na skupštini.

Tajvan je lobirao da mu se dozvoli prisustvo na godišnjoj skupštini, iako nije član WHO-a i Ujedinjenih naroda, pri čemu je dobio podršku SAD-a, Japana i drugih.

Tajvan tvrdi da nije pozvan zbog opozicije Kine, a u martu je optužio WHO da je ignorirao njihova upozorenja o prenosu koronan virusa sa čovjeka na čovjeka kada je izbila epidemije.

WHO i Ghebreyesus pod stalnim su pritiskom Sjedinjenih Američkih Država, koje im predbacuju pristranost u korist Kine.

Optuživši WHO da je “marioneta u rukama Kine”, Washington je ocijenio da je organizacija zanemarila rano upozorenje Tajvana o ozbilljnosti korona virusa kao i da je zakasnila s proglašenjem pandemije.

Trump je već sredinom aprila obustavio američko finansiranje WHO-a i u ponedjeljak je zaprijetio da će ga zalediti na neodređeno vrijeme ako UN-ova agencija ne pokrene bitna poboljšanja u roku od 30 dana.

Kina će uplatiti dvije milijarde dolara

U ponedjeljak, prvog dana godišnje skupštine, američki ministar zdravstva Alex Azar je izjavio da je “neuspješan odgovor WHO-a na pandemiju COVID-a 19 odnio mnoge živote”.

Dok je Trump bio oštar prema WHO-u, kineski predsjednik Xi Jinping obećao je da će uplatiti WHO-u dvije milijarde dolare u dvogodišnjem periodu.

Evropska komisija također je u utorak podržala WHO.

“U vremenima poput ovih najveće je hrabro djelo igrati kao tim”, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Sada je trenutak za dokazivanje solidarnosti, a ne prijetnje i potkopavanje mutilateralne saradnje”, izjavila je glasnogovornica EK-a Virginie Battu na pitanje na konfrenciji za novinare o posljednjim Trumpovim izjavama o WHO-u.

Izvor: Agencije