Ghani u Pakistanu, nastoje se nadvladati napetosti

Ashraf Ghani, Imran Khan
Odnosi između dvije zemlje već su duže vrijeme napeti (EPA)

Pakistan je pozvao na jačanje trgovinskih veza s Afganistanom te na veću suradnju u regionalnoj sigurnosti, nakon što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani posjetio Islamabad, gdje je obećao ponovno djelovati u svrhu okončanja 18-godišnjeg rata u Afganistanu.

Posjet se dogodio uslijed niza sastanaka između zemalja u regiji i pregovora dužnosnika SAD-a s talibanima o povlačenju stranih vojnih snaga i političkom dogovoru Vlade u Kabulu i pobunjeničkog pokreta, prenosi Hina.

Ghanija je dočekala počasna paljba, no odnosi između dvije zemlje već su duže vrijeme napeti.

Afganistan optužuje Pakistan za podršku talibanima, što iz Pakistana negiraju te tvrde kako su sukobi naštetili i njima.

Khan: Želimo promjenu u odnosima

Sjedinjene Američke Države također pritišću Islamabad da čini više u suzbijanju militantnih skupina na svom teritoriju, a američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je kako Pakistan ne može podržavati “prekogranični teror”.

Pakistan ponavlja kako želi pomoći u mirovnim pregovorima u Afganistanu te su prošloga tjedna održali sastanak viših afganistanskih političara i članova talibanskog pokreta kao dio međuafganistanskog dijaloga.

Premijer Imran Khan poručio je u izjavi kako Pakistan želi “kvalitativne promjene u odnosu Pakistana i Afganistana” te ponovio kako podržavaju “mirovne pregovore pod vodstvom Afganistana”.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi rekao je Ghaniju kako bi njegov posjet trebao započeti novo poglavlje u bilateralnim odnosima kazavši: “Neka ovaj posjet bude prekretnica.”

Slične izjave ponavljale su se ranijih godina, nakon čega bi uslijedile godine nepovjerenja, no obje zemlje svjesne su kako si, uz svoja gospodarstva koja su u lošem stanju, ne mogu priuštiti stalne sukobe.

Uz nastavak mirovnih pregovora, dvije su zemlje donijele zajedničku odluku i o jačanju projekata u prijevozu i energetskoj povezanosti, uključujući električne dalekovode između središnje i južne Azije te plinovod između Turkmenistana, Afganistana, Pakistana i Indije.

Nastavak pregovora SAD-a i talibana

“Dvojica vođa složili su se kako bi dugotrajni mir u Afganistanu osigurao bogate gospodarske dividende za obje države”, poručili su u izjavi iz Khanova ureda.

Ghanijev posjet održan je neposredno prije očekivanog nastavka pregovora između američkih dužnosnika i talibana u Dohi, glavnom gradu Katara.

Pregovorima bi se trebao dogovoriti datum povlačenja stranih vojnika i garancija da Afganistan neće biti korišten kao baza za oružane skupine.

Međutim, talibani su do sada isključivali Vladu u Kabulu iz mirovnih pregovora, jer odbijaju pregovarati s vlašću koju smatraju nelegitimnim i “marionetskim” režimom kojeg su postavile strane sile.

Izvor: Agencije