Ghani: Sve strane trupe napustit će Afganistan

NATO-ovi vojnici obučavaju, pomažu i savjetuju afganistanske snage za protivterorističke operacije (Ilustracija)

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u ponedjeljak je rekao da će sve strane trupe s vremenom napustiti tu ratom razorenu azijsku državu, što je ključni zahtjev talibana u vrijeme kad napreduju pregovori s tom oružanom grupom.

Ghani je naveo da, na osnovu međunarodnog dogovora, strane trupe neće biti potrebne u budućnosti.

“Nema Afganistanca koji želi strane trupe u svojoj državi dugo vremena”, istakao je tokom televizijskog obraćanja.

“Trenutno prisustvo stranih vojnika zasnovano je na potrebi i ta potreba uvijek se razmatra i razmatra. A, u skladu s tačnim i dogovorenim planom, mi ćemo njihov broj pokušati dovesti na nulu.”

Ghanijeve riječi čule su se u vrijeme kada su i Sjedinjene Američke Države i talibani pozdravili napredak nakon šestodnevnih pregovora u Kataru, koji su završeni u subotu.

Washington predan povlačenju

Visoki zvaničnik američke vlade izjavio je u ponedjeljak da su Sjedinjene Američke Države predane povlačenju stranih snaga iz Afganistana nakon 17 godina rata.

Zvaničnik, koji je odbio biti imenovan, govorio je o “znatnom napretku” u razgovorima prošle sedmice s talibanima u Kataru o povlačenju stranih trupa, ali je rekao da je potrebno još pregovora za uspostavu primirja.

“Naravno da ne insistiramo na trajnom vojnom prisustvu u Afganistanu”, izjavio je zvaničnik u prijestonici Kabulu, prenosi agencija Reuters.

U međuvremenu je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u ponedjeljak pozvao talibane da “pristupe ozbiljnim pregovorima” s vladom u Kabulu, nakon višednevnih pregovora u Dohi, u kojima su učestvovali pobunjena grupa i američki izaslanici, te poručio da Afganistanci ne žele dugoročni ostanak stranih vojnika.

“Pozivam talibane da pokažu afganistansku odlučnost, prihvate mirovne zahtjeve Afganistanaca i pristupe ozbiljnim pregovorima s afganistanskom vladom”, rekao je on u televizijskom govoru iz predsjedničke palače u Kabulu, objavljenom na državnoj televiziji, prenosi Hina.

Ghani: Vlada ima jasan plan

Afganistanske vlasti žale se da su isključene iz pregovora u Kataru i upozoravaju da svaki dogovor Sjedinjenih Američkih Država i talibana mora dobiti odobrenje Kabula.

Talibani nikad nisu htjeli direktno pregovarati s afganistanskom vladom, koju smatraju “marionetom” Washingtona.

“Ne zaboravimo da su žrtve ovog rata Afganistanci i da zato mirovni proces moraju voditi Afganistanci”, rekao je Ghani.

Također je rekao da Afganistanci ne žele da strane snage budu na duže vrijeme u zemlji mada je njihova sadašnja prisutnost potrebna, te da vlada ima jasan plan za njihov odlazak kad mir jednom bude uspostavljen.

Ghani je održao govor dan nakon susreta s posebnim američkim izaslanikom Zalmayjem Khalilzadom, koji je doputovao iz Dohe u Kabul.

Nakon šestodnevnih pregovora u Kataru obje strane izvijestile su da su postigle “napredak”.

Izvor: Agencije