Ghani spreman ubrzati oslobađanje talibanskih zatvorenika

Afganistan, Talibani
Ashraf Ghani i talibani proglasili su trodnevno primirje uoči Ramazanskog bajrama (EPA)

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani obvezao se da će ubrzati oslobađanje talibanskih zatvorenika nakon prihavaćanja ponude pobunjenika o trodnevnom prekidu vatre povodom muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, prenosi agencija Beta.

“Kao odgovorna Vlada učinit ćemo dodatni korak naprijed, objavljujem da ću ubrzati oslobađanje zatvorenika talibana”, rekao je Ghani u obraćanju naciji povodom praznika.

Predsjednik je pozvao talibane da nastave s oslobađanjem pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga koje oni drže.

Povlačenje stranih snaga i razmjena zatvorenika

Prema sporazumu, postignutom između SAD-a i talibana 29. veljače, predviđeno je povlačenje stranih snaga iz Afganistana u roku od 14 mjeseci, pod uvjetom da oni poštuju određene sigurnosne obveze.

U tekstu se također predviđa velika razmjena zatvorenika do 5.000 talibana u zamjenu za 1.000 pripadnika afganistanskih snaga, koja se trebala završiti do 10. ožujka, ali je naišla na brojne prepreke.

Kabul je već oslobodio gotovo 1.000 zarobljenika, a talibani njih 300-ak.

Američko-talibanski sporazum također predviđa otvaranje međuafganistanskih pregovora o budućnosti zemlje.

Ghani: Želimo direktne pregovore s talibanima

“Sada želimo imati izravne razgovore s talibanima što je prije moguće kako bismo zaustavili masakr Afganistanaca i potpuno smo spremni za te pregovore”, rekao je Ghani.

Predsjednik Afganistana i pobunjeni talibani proglasili su trodnevno primirje uoči Ramazanskog bajrama kojim se završava mjesec posta u islamu.

Naređenje talibana da se poštuje primirje i Ghanijeva objava na Twitteru uslijedili su nekoliko dana nakon boravka američkog mirovnog izaslanika za Afganistan Zalmaya Khalilzada u Kabulu i Dohi, prenosi Beta.

Izvor: Agencije