Ghani položio zakletvu kao predsjednik Afganistana

Afganistanska izborna komisija prošli mjesec je objavila da je Ghani zadržao vlast pobijedivši na izborima 28. septembra (Reuters)

Oružana grupa Islamska država (ISIL) preuzela je odgovornost za raketni napad na inauguraciju afganistanskog predsjednika Asrafa Ghanija u ponedjeljak u Kabulu. 

Usred Ganijevog govora čuo se zvuk dvije rakete koje su pogodile rub kompleksa predsjedničke palače u centralnom Kabulu, prenose Reutersovi svjedoci.

ISIL je odgovornost preuzeo saopćenjem na svom kanalu društvene mreže Telegram, ne priloživši dokaze, prenosi Hina. 

Gani je tokom napada ostao na pozornici i nastavio svoj govor, a zasad nema izvještaja o ozlijeđenim.

Na inauguraciji je bio prisutan i posebni američki predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad.

Afganistanski predsjednik Asraf Ghani položio je zakletvu na drugi mandat, ali njegov glavni suparnik za tu dužnost odbio je priznati inauguraciju, te održao vlastitu ceremoniju polaganja zakletve kao suparnički predsjednik, prenosi Hina.

Televizijske snimke pokazale su Ghanija kako polaže zakletvu u predsjedničkoj palati u Kabulu na svečanosti kojoj je prisustvovao veći broj stranih diplomata, uključujući američkog posebnog predstavnika Zalmaya Khalilzada.

Predsjednički kandidat i suparnik na spornim izborima Abdullah Abdullah održao je vlastitu ceremoniju u isto vrijeme čime je pokazao da pregovori između dva tabora i Khalilzada u svrhu postizanja dogovora nisu bili uspješni.

Obojica se smatraju pobjednicima

I Ghani, i Abdullah smatraju se izabranim predsjednicima nakon spornih izbora u septembru, a to je situacija koja prijeti političkim haosom samo nekoliko dana nakon što su SAD i talibani potpisali dogovor o povlačenju međunarodnih snaga pod vodstvom SAD-a.

Afganistanska izborna komisija prošli mjesec je objavila da je Ghani zadržao vlast pobijedivši na izborima 28. septembra. Međutim dugogodišnji suparnik Abdullah odbio je to i sebe proglasio pobjednikom.

Politička kriza zbiva se u vrijeme dok bi se vlada trebala pripremati za pregovore s talibanima, koji slijede nakon sporazuma koji su 28. februara potpisali SAD i pobunjenici o povlačenju američkih snaga nakon 18 godina rata. Zapadne diplomate u Kabulu rekli su da nije jasno kako bi se situacija mogla razriješiti.

Politička slijepa ulica i prijetnja da će Afganistan imati paralelnu vlast ugrožava osjetljivi mirovni proces u vrijeme kada UN pokušava nagovoriti vlast da pregovara s talibanima.

Državna izborna komisija je u februaru proglasila Ghanija pobjednikom predsjedničkih izbora u septembru, ali Abdullah tvrdi da je on pobjednik i da će formirati novu vladu.

Izvor: Agencije