Georgia mijenja zakon donijet zbog Ku Klux Klana

Guverner Georgije bio je primoran da izmijeni zakon iz 1951. (Reuters)

Korona virus je primorao guvernera Briana Kempa da u Georgiji u kojoj danas ima 15.260 pozitivnih i 570 umrlih, izmijeni zakon iz 1951. godne, koji se odnosio na Ku Klux Klan čiji su članovi širom svijeta pod prepoznatljivim maskama, između ostalog, linčovali oslobođene robove.

Guverner je potpisao naredbu koja stanovnicima 11. savezne države po broju umrlih, dozvoljava da nose kapuljače, maske i sve ostalo što bi ih štitilo iako bi im skrivalo identet, a da ne moraju da brinu da će biti krivično gonjeni po zakonu uvedenom zbog zlodjela KKK, prenosi Tanjug.

Protesti zbog mjera u Michiganu

S druge strane, u Južnoj Dakoti guvernerka Kristi Noem, koja je ranije omalovažavala savezne mjere u cilju sprečavanja širenja epidemje govoreći da “Dakota nije New York” – danas ima ozbiljan problem, pišu američki mediji. Broj pozitivnih na novi korona virus u toj ruralnoj državi je za desetak dana porastao sa 129 na 988. Uz sve, zbog pojave virusa i jednoj fabrici za preradu mesa, pozitivno je 300 radnika, zbog čega je Dakota postala riijetka zemlja sa najvećim pojedinačnim žarištem.

U Michiganu, koji je u prve tri najugroženije savezne države u SAD-u, sa 28.000 pozitivnih i 1.920 mrtvih, hiljade vozača i građana je u glavnom gradu Lansingu protestovalo zbog mjera kojim bi trebalo spriječiti širenje epidemije. Organizatori takozvane “Operacije Gridlock” navode da im država neće biti dadilja, da su svi dobro naučili lekcje i da znaju sta je društvena distanca i kako da se čuvaju.

New York najpogođeniji

“Karantin je za bolesne, a kada zdravim ograničavaš slobodu kretanja to je tiranija”, rekla je organizatorica Meshawn Maddock, prenosi New York Post i dodaje da je razlog za proteste zabrinutost za ekonomiju ali i to što neki ljudi, kako kažu, zbog mjera ne mogu da idu ni kod ljekara.

New York je najpogođeniji korona virusom i danas je pozitivno više od 203.000 ljudi, a umrlo ih je nešto više od 11.500.

Izvor: Agencije