George Soros finansira kampanju protiv Brexita

Britanci nisu svjesni finansijskih posljedica Brexita, kazao je George Soros (EPA)

Američki milijarder George Soros dao je 453.000 eura britanskoj organizaciji koja zagovara ostanak u Evropskoj uniji i pokušava utjecati na glasanje britanskih zastupnika o završnom dogovoru o Brexitu, rekao je njen predsjednik.

“Kroz svoju fondaciju uplatio je 453.000 eura”, rekao je bivši ministar Mark Malloch-Brown, predsjednik Best for Britain, prenosi Hina.

Tu organizaciju konzervativni dnevnik Daily Telegraph, zagovornik Brexita, optužuje da se “udružila kako bi isplanirala rušenje Brexita”.

List piše da će se “kampanja za rušenje Brexita” na nacionalnom nivou pokrenuti potkraj februara, kako bi se “organizirao drugi referendum i izglasao ostanak Velike Britanije u EU”.

“Mnogi su razočarani Brexitom”, rekao je Mark Malloch-Brown u četvrtak.

‘Britanci nisu svjesni finansijskih posljedica’

Kampanja bi trebala “pokrenuti javnost radi ostanka Velike Britanije u EU kako bi [zastupnici] bili svjesni promjene javnog mišljenja kada Parlament bude glasao” o završnom ugovoru u Brexitu.

Soros je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj, prošlog mjeseca predvidio da britanska premijerka Theresa May neće dugo ostati na vlasti i ustvrdio je da Britanci “nisu svjesni” finansijskih posljedica Brexita.

“Sadašnje ekonomsko stanje nije tako loše kao što se bilo predviđalo, oni žive u nadi, ali kako vrijednosti valute bude padala, a inflacija postane pogonska snaga, padat će životni standard”, obrazložio je.

“To neće ići brzo, ali kad se dogodi, shvatit će da zarađuju manje nego prije, jer plate neće rasti brzo kao životni troškovi”, ocijenio je.

Izvor: Agencije