George Saunders dobitnik Man Bookerove nagrade

Saunders (58) je drugi Amerikanac za redom koji je dobio prestižnu Bookerovu nagradu (EPA)

Američki pisac kratkih priča George Saunders proglašen je u Londonu dobitnikom prestižne književne nagrade Man Booker 2017 za svoj romaneskni prvijenac Lincoln in the Bardo, koji je žiri proglasio “jedinstvenom i izvanrednom” knjigom o tuzi američkog predsjednika Abrahama Lincolna za pokojnim sinom.

Okosnica romana je stvarni događaj, noć u kojoj je 1862. godine Lincoln pokopao svojeg 11-godišnjeg sina Willieja na washingtonskom groblju.

Zamišljajući dječaka zarobljenog u Bardu, tibetanskoj budističkoj inačici limba, Saundersov roman prati ostale mrtve, također zarobljene na groblju, odbijajući prihvatiti smrt, koji promatraju dječaka dok očajnički čeka da mu se vrati otac.

Napisan gotovo u cjelosti kroz dijaloge, roman je ispresijecan komadićima povijesnih tekstova, biografija i pisama, neke od kojih je Saunders sam izmislio.

Izvanredna čast

Preuzimajući nagradu na posebnoj svečanosti u londonskom Guildhallu, autor je istaknuo kako je to za njega “izvanredna čast”.

“Ukoliko niste primijetili, živimo u čudnome vremenu. Glavno pitanje je prilično jednostavno: hoćemo li na strah odgovoriti isključivanjem, negativnim očekivanjima i nasiljem? Ili ćemo poduzeti onaj drevni veliki skok vjere i dati sve od sebe kako bismo reagirali s ljubavlju? I s uvjerenjem kako ono što se čini drugačijim uopće nije drugačije, već da smo to mi, ali u drugačijem danu”, rekao je Saunders.

“U Sjedinjenim Američkim Državama puno se govori o potrebi da se zaštiti kultura. Pa, ovo večeras je kultura, međunarodna kultura, saosjbećajna kultura, aktivistička kultura u sobi punoj onih koji vjeruju u riječ, u ljepotu i višeznačnost i u nastojanje da shvate tuđe poglede, čak i onda kada je to teško”, poručio je.

Predsjednica žirija Lola Young njegov je roman nazvala “izvanrednim, jedinstvenim djelom, očaravajuće, gotovo scenarističke strukture, koja otkriva domišljatu, inteligentnu i duboko potresnu priču, ukorijenjenu u prošlosti, s kojom se poigrava istražujući značenje i iskustvo empatije”.

“Priča o prokletim dušama u životu poslije života Lincolnova malog sina paradoksalno stvara živu i živopisnu evokaciju likova koji napučuju drugi svijet”, rekla je Young.

Drugi Amerikanac zaredom

Autor šest zbirki kratkih priča i pozamašnog novinarskog opusa, Saunders (58) je drugi Amerikanac zaredom koji je dobio prestižnu Bookerovu nagradu, nakon prošlogodišnjeg laureata Paula Beattyja, prvog američkog dobitnika u historiji te nagrade.

Ove godine u uži izbor među 144 prijavljena romana ušli su još američki književnik Paul Auster s romanom 4321, Britanka Fiona Mozley s romanom Elmet, te romani Exit West britansko-pakistanskog pisca Mohsina Hamida, History of Wolves američke spisateljice Emily Fridlund i Autumn Britanke Ali Smith.

Ovogodišnji su žiri, uz Young, činili književnica i kritičarka Lila Azam Zanganeh, spisateljica i pjesnikinja Sarah Hall, umjetnik i pisac Tom Phillips, te putopisac i romanopisac Colin Thubron. Saundersu je nagradu uručila Vojvotkinja od Cornwalla.

Nagrada Man Booker dodjeljuje se od 1969. godine i smatra se jednom od najznačajnijih koje se dodjeljuju za roman napisan na engleskom jeziku.

Među dosadašnjim pobjednicima su Iris Murdoch, Salman Rushdie, Ian McEwan, Margaret Attwood, Alan Hollinghurst, Hilary Mantel i Julian Barnes.

Internacionalni Man Booker

Svi finalisti dobivaju 2.500 funti i posebno uvezeno izdanje svoje knjige.

Dobitniku ide dodatnih 50.000 funti.

Od 2005. godine dodjeljuje se i nagrada Man Booker International, za koju konkuriraju pisci iz cijeloga svijeta za djelo objavljeno u engleskom prevodu.

Ove godine nagrada je u junu dodijeljena izraelskom književniku Davidu Grossmanu za knjigu A Horse Walks Into a Bar.

Izvor: Agencije