George Bush pozvao Ameriku da posluša demonstrante

Oni koji žele ušutkati te glasove ne razumiju značenje Amerike, rekao je bivši američki predsjednik George Bush (EPA)

Bivši američki predsjednik George W. Bush rekao je da ubistvo Georgea Floyda odražava “šokantan neuspjeh” borbe protiv rasizma u zemlji te je apelirao na vlast da posluša zahtjeve demonstranata.

Bush, čija izjava pokazuje da se njegovo stajalište razlikuje od onoga predsjednika Donalda Trumpa – iako nije spomenuo njegovo ime, smatra da je odmak od američkih vrijednosti potaknuo demonstracije širom zemlje.

“Jedini način da vidimo sami sebe u pravom svijetlu je slušanjem glasova mnogih povrijeđenih i onih koji tuguju”, poručio je bivši republikanski predsjednik Bush, prenosi Hina pisanje Reutersa.

“Oni koji žele ušutkati te glasove ne razumiju značenje Amerike ili kako ona postaje bolje mjesto”, dodao je.

Trump naziva demonstrante pogrdnim imenima

Okidač velikih protesta širom zemlje, koji traju više od sedam dana, bila je smrt nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom nasilnog privođenja u Minneapolisu 25. maja.

Policajac je, dok su trojica kolega stajala sa strane, koljenom gnječio vrat preminulog Floyda više od osam minuta, dok je Floyd bespomoćno tražio da prestane jer ne može disati.

Protesti su u mnogim mjestima obilježeni nasiljem, pljačkom i vandalizmom, a američki predsjednik traži od guvernera i gradonačelnika oštriji pristup prema demonstrantima, koje naziva pogrdnim imenima, te je poručio kako razmatra raspoređivanje vojske.

“New York su preuzeli pljačkaši, lupeži, radikalna ljevica i sve druge vrste bijednog života i ološa”, napisao je Trump na Twitteru.

Bush upozorava na sistemski rasizam

Bush je kazao da su on i njegova žena Laura bili uznemireni “brutalnim gušenjem” Georgea Floyda.

Floydov slučaj postavlja pitanja s kojima se moramo suočiti, kazao je Bush.

“To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi afroamerički muškarci, maltretirani te im se prijeti, tragičan je neuspjeh”, poručio je Bush koji je bio predsjednik od 2001. do 2009.

“Ova tragedija, u nizu drugih sličnih tragedija, postavlja jako zakašnjelo pitanje: kako ćemo okončati sistemski rasizam u našem društvu?”, dodao je Bush.

Izvor: Agencije