Generalni štrajk paralizirao Buenos Aires

Demonstranti su na nekoliko mjesta oko prijestolnice blokirali autoputeve (Reuters)

Sindikati radnika u Argentini organizirali su u utorak generalni štrajk zbog ekonomskih mjera, prvi od dolaska na vlast predsjednice Cristine Fernandez de Kirschner prije pet godina i prvi opći prekid rada u ovoj državi u posljednjih 10 godina.

Javni transport u glavnom gradu Buenos Airesu je paraliziran, većina letova je obustavljena, blokirani su autoputevi na nekoliko mjesta oko prijestolnice, a ne rade banke, sudovi i mnoge škole, dok bolnice zbrinjavaju samo hitne slučajeve, javio je AP.

Demonstranti su palili gume kako bi blokirali saobraćajnice i oštetili su nekoliko poslovnih zgrada koje su radile uprkos štrajku koji su organizirali sindikati vozača autobusa i vozova, radnika u lukama i na aerodromima i bankara, koji su nekada bili među glavnim pristalicama predsjednice.

Stopa inflacije

Predstavnici sindikata traže da se snize poreske stope za radnike, čija je kupovna moć znatno opala zbog visoke inflatorne stope, koja, prema procjenama pojedinih stručnjaka, dostiže 25 posto, javio je Reuters.

Jednodnevni prekid rada uslijedio je nakon što su 8. novembra održani masovni protesti zbog visoke stope inflacije, korupcije i kriminala i reakcije vlasti na ove probleme.

Izvor: Agencije