Generalni sekretar UN-a: Dug prema žrtvama genocida u Srebrenici

Prije četvrt vijeka Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica iznevjerili su građane Srebrenice, kaže generalni sekretar UN-a (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, u videoporuci povodom 25 godina obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici, izjaio je da je to bio najgori masovni zločin na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata.

“Dvadeset pet godina kasnije, odajemo počast hiljadama ubijenih i dajemo zavjet da ih nikada nećemo zaboraviti. Suosjećamo u patnji s njihovim porodicama, uključujući one čiji se članovi i dalje vode kao nestali. Ponovo snažno ističemo našu solidarnost s preživjelima”, naveo je on.

Dodao je da su prije četvrt vijeka UN i međunarodna zajednica iznevjerili građane Srebrenice, prenosi Beta, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Kao što je naveo bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan, taj propust će “zauvijek pratiti našu historiju”, rekao Guterres.

Spriječiti retoriku podjela

Generalni sekretar UN-a pozvao je sve u regiji i šire da spriječe govor mržnje, retoriku podjela, nepovjerenja i straha.

“Sve zajednice, lideri i organizacije, uključujući medije, moraju se na ovo zavjetovati”, kazao je Guterres.

“Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju jaku posvećenost svojih lidera da rade na međusobnom poštovanju, bez diskriminacije, mržnje ili poticanja na nasilje. Na ovu mračnu godišnjicu, podsjećamo se da je mir u Bosni i Hercegovini i dalje nestabilan. Ne možemo da ne nastavimo raditi na općem pomirenju. To dugujemo žrtvama genocida u Srebrenici, preživjelima, građanima Bosne i Hercegovine i cijelom čovječanstvu”, zaključio je Guterres.

Izvor: Agencije