Generalni sekretar Hezbollaha ismijao izraelsku obavještajnu službu

Nasrallah je rekao da pojedini tuneli postoje još od prije 2006. i donošenja UN-ove rezolucije 1701 (Arhiva)

Generalni sekretar libanskog Hezbollaha Hasan Nasrallah rekao je da su Izraelci zakasnili s otkrivanjem tunela na granici te ismijao činjenicu da izraelske obavještajno-sigurnosne službe nisu otkrile njihovo postojanje na svojoj teritoriji za 14 godina.

U televizijskom intervjuu dodao je da su mjere koje Izraelci nastavljaju provoditi na granici s Libanom odraz straha od operacije u unutrašnjosti Galileje. Ističe da bi eventualna operacija na tom području mogla uslijediti samo ako Liban bude izložen bilo kakvom napadu.

Još je izjavio da je Hezbollah odlučio ne komentirati pitanje tunela i slijeđenje politike “konstruktivne dvosmislenosti”, te demantirao da je imao zdravstvenih problema, naglasivši da su glasine o njegovoj bolesti samo laži koje se plasiraju kako bi bio uvučen u zamku.

Izraelska vojska 4. decembra prošle godine pokrenula je opsežnu vojnu operaciju nazvanu “Sjeverni štit” s ciljem da uništi tunele koje je otkrila duž granice s Libanom, optužujući Hezbollah za njihovo kopanje.

Glasnogovornik izraelske vojske izjavio je prije dvije sedmice da je srušeno šest tunela, a da je posljednji koji je uništen ušao desetak metara u Izrael i da je iskopan na dubini 55 metara.

Nasrallah nije ni potvrdio ni demantirao da je Hezbollah kopao tunele te postoje li drugi neotkriveni tuneli, istakavši da pojedini postoje još od prije 2006. i donošenja UN-ove rezolucije 1701.

‘Otkrili tunele nakon 14 godina’

Dodao je da “jedan od tunela koji je otkriven u posljednjih nekoliko sedmica postoji barem 13 ili 14 godina”, ismijavajući činjenicu da “izraelske obavještajno-sigurnosne agencije nisu uspjele otkriti njihovo prisustvo na svojoj teritoriji za 14 godina”, što ukazuje na “neuspjeh izraelske obavještajne službe”, smatra Nasrallah.

Prema Izraelu, Hezbollah je tunele trebao koristiti kako bi provodio otmice ili ubijanja izraelskih vojnika ili civila te oduzeo dio izraelske teritorije u slučaju izbijanja neprijateljstava.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je tokom svoje dvosedmične turneje u blizini izraelsko-libanske granice:

“Spriječili smo operativni plan Hezbollaha da kroz tunele ubaci između 1.000 i 2.000 boraca u Galileju i preuzme sela, što ćemo nastaviti raditi i dalje.”

Nasrallah je odgovorio Netanyahuu pitanjem: “Zar će se Hezbollah osloniti na samo četiri tunela kako bi doveo hiljade svojih boraca za operaciju u Galileji?”

Hezbollah je vodio rat protiv Izraela 2006, koji je izbio nakon što su oteli dvojicu izraelskih vojnika u blizini libanske granice. Izrael je odgovorio razornim napadom, s tim što nije uspio ostvariti zacrtani cilj – uništiti Hezbollah, zbog čega je ta stranka izašla kao pobjednik na kraju rata na domaćem terenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije