Generalni direktor Volkswagena podnio ostavku

Generalni direktor Vokswagena Martin Winterkorn je podnio ostavku nakon što je Volkswagen priznao da je 11 miliona njegovih dizel automobila u svijetu opremljeno uređajima koji mogu lažirati podatke o zagađenju zraka.

Winterkorn je novinarima kazao da je šokiran najnovijim događajima u Volkswagenu i da je firmi potreban novi start.

Kazao da je sve radio za dobrobit firme i da nije bio svjestan toga da radi nešto loše.

“Proces transparentnosti se mora nastaviti i to je jedini način da se vrati povjerenje“, zaključio je on.

Njemački proizvođači

Najveći proizvođač automobila na svijetu u središtu je najvećeg skandala u historiji autoindustrije. Winterkorn je prethodno rekao da se takva vrsta prevare više neće ponoviti.

„Dame i gospodo, milioni ljudi širom svijeta vjeruju u naš brand, naše automobile i našu tehnologiju. Izuzetno mi je žao što smo to povjerenje izdali. Najiskrenije se izvinjavam našim klijentima, vlastima i cijeloj javnosti zbog naših propusta“, kazao je.

Serija propusta uzdrmala je cijelu njemačku industriju.

„Ovo je katastrofa ne samo za Volkswagen već i za sve njemačke proizvođače automobila. A također i za brand Made in Germany, jer je Volkswagen jedan od najvećih brandova koji je bio sinonim za njemački kvalitet“, ističe Ronald Freytag sa berlinskog Univerziteta primijenjenih nauka.

Američki regulatori su otkrili da je kompanija u svoja dizel vozila ugradila softver koji može lažirati podatke o zagađenju zraka.

Kompanija je priznala da je riječ o 11 miliona vozila sa ugrađenim softverom. Za troškove opoziva izdvojila je 6,5 milijardi eura. U saopćenju su naveli kako neće tolerirati nikakvo kršenje zakona i kako im je prioritet povratak povjerenja njihovih potrošača.

Za razliku od drugih opoziva vozila zbog defektnih dijelova u automobilima ili grešaka u dizajnu, Volkswagen je optužen za predumišljaj u varanju državnih agencija i potrošača.

Već su počele stizati prve privatne tužbe. Advokatska kancelarija iz Chicaga danas je podnijela jednu takvu, zbog prevare, kako navode.

Težak zadatak

„Potrošač je prevaren za punu cijenu automobila plus dodatne troškove jer im je prodato nešto što ne postoji. Utjecaj ovog skandala bit će ogroman“, naveo je advokat Robert Clifford.

Eksperti smatraju da će povratak povjerenja biti izuzetno težak zadatak, upravo zbog predumišljaja u lažiranju podataka.

„Svaki put kada imate situaciju u kojoj je nešto iskalkulirano i maliciozno kako bi se ostvarila neka prevara, to znači da proces vraćanja na staro, ukoliko je to moguće – traje izuzetno dugo“, smatra analitičar Eric Dezenhall.

Izvor: Al Jazeera i agencije