Generalni direktor Al Jazeere podnio ostavku

Wadah Khanfar je u julu najavio da će se povući s dužnosti (Al Jazeera)

Generalni direktor međunarodne medijske korporacije – Al Jazeera Network Wadah Khanfar podnio je ostavku.

Khanfar, inače Palestinac iz Jenina, još je u julu najavio da će se povući s dužnosti. On je, pak, u oproštajnoj poruci zaposlenicima naveo da odlazi jer “jednostavno mora krenuti dalje” te da su Al Jazeeri potrebne promjene i osvježenje.

Za njegova nasljednika izabran je poslovni čovjek iz Katara i član kraljevske obitelji šeik Ahmad bin Jasem bin Muhamed al-Thani.

Al Jazeera pokrenuta je prije 13 godina kao prvi nezavisni arapski kanal vijesti u svijetu posvećen detaljnim televizijskim vijestima i debatama uživo u arapskom svijetu. S vremenom je prerasla u međunarodu medijsku korporaciju Al Jazeera Network koja se danas sastoji od kanala na arapskom i engleskom jeziku, s dokumentarnim i sportskim programom te još nekoliko kanala za obuku i razvoj medija i centra za studije.

Program koji uz bok stoji CNN-u proslavio se 2001. godine tijekom američkih napada na Afganistan te je iskoristio priliku i postao jedina televizijska postaja koja je imala ekskluzivne intervjue s Osamom bin Ladenom.

Međunarodna korporacija

Al Jazeera je zvanično nazvana Al Jazeera Network u martu 2006. godine, pretvarajući svoj rad u međunarodnu medijsku korporaciju. Al Jazeera Network se danas sastoji od Al Jazeera kanala na arapskom jeziku, Al Jazeera kanala na engleskom jeziku, Al Jazeera dokumentarnog kanala, 16 Al Jazeera sportskih kanala, Al Jazeera.net (web stranice na engleskom i arapskom jeziku), Al Jazeera Centra za obuku i razvoj medija, Al Jazeera Centra za studije, Al Jazeera Mubasher (uživo) i Al Jazeera Mobile.

Utjecajna Al Jazeera Network bi do kraja godine trebala pustiti u pogon novi televizijski kanal, Al Jazeera Balkan, sa sjedištem u Sarajevu, koji će emitirati vijesti i aktualna zbivanja za gledatelje u regiji na lokalnim jezicima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Osim zemaljskog emitiranja u Bosni i Hercegovini, Al Jazeera Balkan bit će dostupna na glavnim kablovskim operaterima u regiji i na satelitu. Kako navode u središnjici u Dohi, nastavljajući tradiciju Al Jazeerina nezavisnog novinarstva, Al Jazeera Balkan trebala bi biti ključni izvor međunarodnih i regionalnih vijesti.

Izvor: Al Jazeera