Generalna skupština UN-a poziva na saradnju u borbi protiv virusa

Rusija je tražila ukidanje međunarodnih sankcija, ali je prijedlog odbijen (EPA)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je u četvrtak konsenzusom rezoluciju u kojoj poziva na međunarodnu saradnju i na multilateralizam u borbi protiv Covida-19, što je prvi tekst UN-a od kako je počela pandemija virusa korona.

Rezolucija, kojoj se drugačijim tekstom pokušala usprotiviti Rusija, uz podršku još četiri zemlje, naglašava “potrebu za potpunim poštivanjem ljudskih prava” i osuđuje “svaki oblik diskriminacije, rasizma i ksenofobije u odgovoru na pandemiju”.

Tekst insistira na centralnoj ulozi UN-a u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi, koja je postala globalna, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Rezoluciju, koju je prihvatila Generalna skupština, iniciralo je šest zemalja: Švicarska, Indonezija, Singapur, Norveška, Lihtenštajn i Gana, a na kraju je podržalo 188 od 193 države, izvijestili su diplomati.

Apelu se nisu pridružile Rusija, Srednjoafrička Republika, Kuba, Nikaragva i Venecuela.

 

Te su zemlje podržale drugačiji tekst deklaracije, koji je predložila Moskva, u kojem se, također, poziva na saradnju, ali se uključuje i jasan zahtjev za općim ukidanjem međunarodnih sankcija.

Pogođena tim mjerama zbog sukoba s Ukrajinom, Rusija smatra da one koče borbu protiv pandemije.

Evropska unija, Velika Britanija i Ukrajina, uz ostale, u četvrtak su intervenirale kako bi se blokiralo prihvatanje takve deklaracije koja je, također, trebala biti prihvaćena konsenzusom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, one koje prihvata Generalna skupština nisu obavezujuće, ali imaju političku snagu, s obzirom na broj zemalja koji ih prihvata.

Do sada se Vijeće sigurnosti nije uspjelo dogovoriti oko teksta, premda je bilo nekoliko pokušaja, i to zbog suprotstavljenih stavova Kine i SAD-a, koji je želio naglasiti porijeklo virusa.

Stalni članovi Vijeća sigurnosti s pravom veta, Kina i Rusija, oklijevaju pristati na to da se Vijeće sigurnosti, zaduženo za mir i sigurnost u svijetu, bavi pitanjem koje je do sada bilo isključivo zdravstveno i ekonomsko.

Izvor: Agencije