Generali i diplomati pozvali Trumpa da se vrati sporazumu s Iranom

Donald Trump je u maju prošle godine donio odluku o jednostranom povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu (EPA)

Grupa penzioniranih američkih diplomata i generala pozvala je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da na snagu vrati sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Trump je u maju prošle godine donio odluku o jednostranom američkom povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i obnovio sankcije Teheranu.

Riječ je o sporazumu koji su s Iranom potpisali pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačka, prenosi Anadolija.

Ukupno 53 penzionirana diplomata i generala objavila su otvoreno pismo u kojem navode da je vraćanje SAD-a pod okrilje sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju važno za kreiranje šire političke strategije SAD-a na Bliskom istoku.

Nametnuta ograničenja

U otvorenom pismu također se navodi da je međunarodni sporazum nametnuo ograničenje u razvoju iranskog nuklearnog programa i poboljšao sigurnost SAD-a i njegovih susjeda, a da je američko povlačenje iz sporazuma ugrozilo ta dostignuća.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u posljednjem izvještaju konstatirala je da se iranske vlasti i nakon američkog povlačenja pridržavaju postignutog međunarodnog sporazuma o nuklearnom pitanju.

“Sporazum onemogućava Iran da se domogne nuklearnog oružja i nameće međunarodne kontrole Iranu. I Evropska unija zalaže se za očuvanje sporazuma”, navode potpisnici pisma.

Među potpisnicima otvorenog pisma jesu bivši zamjenik načelnika Generalštaba američke vojske Arlen D. Jameson, bivši čelnik Vojnog komiteta NATO-a Walter E. Gaskin i bivša direktorica State Departmenta za Evropu i Evroaziju Laura Kennedy.

Izvor: Agencije