General vojske Venecuele priznao Guaida za predsjednika

Komanda vojske Venecuele optužila je generala Yaneza za izdaju (Twitter)

Visokorangirani general vazdušnih snaga Venecuele izjavio je da je uskratio podršku predsedniku Nicolasu Maduru i da priznaje opozicionog čelnika Juana Guaidoa kao privremenog predsednika, pokazuje video snimak objavljen na Twitteru.

Na snimku je general Francisco Yanez, pripadnik komande vazdušnih snaga, pozvao druge pripadnike vojske da takođe podrže Guaidoa.

Na internet stranici komande venecuelanske vojske on je zaveden kao komandant vazdušnih snaga za strateško planiranje.

Generalštab vojske venecuele optužio je na Twitteru generala Yaneza za izdaju.

On je prvi aktivni general koji je priznao Guaidoa otkad se proglasio privremenim predsjednikom 23. januara.

Ključna podrška vojske

Obe strane u Venecueli smatraju ključnom podršku vojske.

Tako je ministar odbrane Venecuele VladimirPadrino dan nakon Guaidovog proglašenja za predsednika saopštio da je vojska lojalna predsedniku Nicolasu Maduru.

I Sjedinjene Američke Države pozvale su vojsku Venecuele da prihvati miran i demokratski prenos vlasti sa predsednika Nicolasa Madura na Juana Guaida.

A sam Guaido je pre dva dana u kolumni napisao da je imao tajne sastanke s pripadnicima vojske i policije i da je većina sagovornika bila saglasna da se status quo u Venecueli ne može održati.

“Prestanak podrške vojske Maduru je krucijalan za omogućavanje promene vlade, a većina ljudi u uniformi se slaže da su trenutne muke u zemlji nepodnošljive. Za tranziciju će biti potrebna podrška glavnih vojnih jedinica. Imamo tajne razgovore s pripadnicima vojske i policije”, naveo je on.

Izvor: Agencije