General: Vojska će moći otvoriti vatru na ‘Žute prsluke’

Protesti u subotu bit će zabranjeni na Elizejskim poljanama i prilazima toj pariskoj aveniji (Arhiva)

Francuski vojnici mobilizirani za protest pokreta “Žuti prsluci” djelovat će prema strogim instrukcijama, ali bi mogli otvoriti vatru ako njihovi ili životi civila budu ugroženi, izjavio je u petak francuski general Bruno Le Ray.

Nekoliko hiljada vojnika iz antiterorističke vojne operacije “Sentinel”, pokrenute nakon napada u regiji Île-de-France 2015, bit će stacionirani ispred zgrada zvaničnih institucija tokom demonstracija u subotu, za kada su najavljeni 19. ulični antivladini protesti.

Le Ray je u radiointervjuu rekao da je vojska dobila “striktno čvrste” instrukcije, ali da bi mogla “otvoriti vatru” ako životi budu ugroženi, prenosi AFP.

“Naređenja će biti dovoljno jasna, tako da vojnici ne moraju brinuti”, rekao je on reagirajući na riječi neimenovanog pripadnika vojske koji se javio u program primijetivši da ti vojnici nemaju istu zaštitnu opremu kao policija.

Planovi za razmještanje vojnika na terenu radi zaštite nekoliko objekata izazvali su političku debatu i zabrinutost vojnika da nemaju neophodnu obuku i naoružanje za takve aktivnosti.

Zabrana na Elizejskim poljanama

Le Ray je dodao da je zadatak vojnika da se nastave boriti protiv terorizma, kao što to čine već četiri godine.

Protesti u subotu bit će zabranjeni na Elizejskim poljanama i prilazima toj aveniji, kao i oko Elizejske palače i Nacionalne skupštine u Parizu.

Ta odluka donesena je još u ponedjeljak, nakon prošlog vikenda, kada su se dogodili sukobi demonstranata sa snagama reda i pljačke restorana i prodavnica u centru Pariza.

“Postoje ozbiljni razlozi zbog kojih smatramo da bi se to nasilje moglo ponoviti na najavljenim protestima ove subote”, napisao je novi šef pariske policije Didier Lallement.

Protesti će biti zabranjeni i na trgovima Pey-Berland u Bordeauxu i Capitole u Toulouseu.

Izvor: Agencije