General: SAD bi mogao zaratiti s Kinom za 15 godina

Ben Hodges smatra da će evropski saveznici morati raditi na jačanju sopstvene odbrane zbog Rusije (EPA)

Bivši komandant američkih snaga u Evropi, general pukovnik Ben Hodges, upozorio je da bi SAD za 15 godina mogo da zarati sa Kinom.

On smatra da će evropski saveznici morati da rade i na jačanju sopstvene odbrane zbog Rusije, jer će SAD biti fokusiran na odbranu svojih interesa na Pacifiku, prenosi AP.

Dodao je da je, uprkos preusmeravanju geopolitičkih prioriteta, posvećenost Sjedinjenih Američkih Država NATO-u i dalje “nepokolebljiva”.

Hodges napominje da je siguran da administracija predsednika SAD-a Donalda Trumpa gleda na evropsku bezbednost kao ključni interes SAD-a, iako je Trump ponekad dovodio u pitanje korisnost zapadnog vojnog saveza.

SAD-u treba jak evropski stub

“Dakle, videćete nas kako nastavljamo da investiramo ovde u Evropi, nastavljamo obuke, praktikujemo rotacijske snage, kao i trajno stacionirane snage za eventualnost da ćemo za 10 ili 15 godina morati da se borimo na Pacifiku”, rekao je on.

“Americi je potreban veoma jak evropski stub. Mislim da će za 15 godina, a to nije neizbežno, postojati velika verovatnoća da ćemo zaratiti sa Kinom”, kazao je Hodges na bezbednosnom forumu u Varšavi.

Hodges je rekao Associated Pressu da je nedavni “bliski susret” razarača američke mornarice i kineskog ratnog broda u spornim vodama Južno-kineskog mora bio samo jedan od znakova koji ukazuju na “sve napetije odnose i rastuću konkurenciju u svim različitim domenima”.

Ostali znaci su, kako je kazao, kineska “konstantna krađa tehnologije” i način na koji Peking preuzima kontrolu nad infrastrukturom, finansirajući projekte u Evropi i Africi.

Hodges je dodao da Kina u Evropi poseduje više od 10 odsto luka.

Izvor: Agencije