General: Rusija bi mogla smanjiti vojno prisustvo u Siriji

Upitan može li obim ruskih trupa u Siriji biti smanjen, Valerij Gerasimov je izjavio kako će 'vjerovatno biti smanjen' (EPA)

Najviši ruski vojni oficir tvrdi kako bi njegova država mogla smanjiti vojno prisustvo u Siriji, te da bi njihovo povlačenje moglo početi prije kraja ove godine, prenose svjetske agencije.

Izjava generala Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba ruske vojske, uslijedila je dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin ugostio kolege iz Turske i Irana, Recepa Tayyipa Erdogana i Hassana Rouhanija, na razgovorima o unapređenju političkog procesa u Siriji.

Upitan može li obim ruskih trupa u Siriji biti smanjen, Gerasimov je kazao kako će “vjerovatno biti smanjen”, prenose ruske novinske agencije.

Moskva domaćin mirovne konferencije

Dok sirijska Vlada kontrolira veći dio zemlje, a borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant su u rasulu, Putin je izjavio tokom razgovora sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom početkom ove sedmice da se ruska vojna kampanja u Siriji privodi kraju – iako nije pomenuo rusko vojno prisustvo u Siriji, od koga Moskva vjerovatno neće odustati, prenosi agencija AP.

Ruska vojna podrška Assadu, najviše u obliku zračnih udara, bila je ključna u pobjedi režimskih snaga nad ISIL-om.

U srijedu je Putin dobio podršku Turske i Irana da organizira mirovnu konferenciju za Siriju i tako preuzeo centralnu ulogu u velikim diplomatskim nastojanjima da se okonča građanski rat u Siriji koji je sada u sedmoj godini.

Izvor: Agencije