General Motors plaća 900 miliona dolara

Vlada u Washingtonu je optužila GM za težak oblik prevare kupaca, i za to što je od regulatora sakrio defekt (AP)

Američki proizvođač automobila General Motors (GM) platit će 900 miliona američkih dolara kako bi okončao istragu vlasti zbog propusta kompanije da povuče sa tržišta automobile s kvarom na sistemu za paljenje, što se povezuje sa 124 smrtna slučaja, saopćili su danas američki zvaničnici.

Najveći proizvođač automobila u Sjedinjenim Američkim Državama je sa tužilaštvom potpisao sporazum o institutu odgođenog krivičnog gonjenja kako bi okončao istragu vlasti, prenosi AFP.

Vlada u Washingtonu je optužila GM za težak oblik prevare kupaca, i za to što je od regulatora sakrio defekt.

Defekt sa zračnim jastukom

Obzirom na to da će GM platiti kaznu „tešku“ 900 miliona dolara, Vlada je saopćila kako zauzvrat neće tražiti osuđujuću presudu.

„GM priznaje kako nije obavijestio američkog regulatora i javnost o defektu koji može izazvati smrtni ishod, sprečavajući otvaranje zračnog jastuka u pojedinim vozilima GM-a“, navodi se u pismu tužilaca proslijeđenom Antonu Valukasu, koji je bio zadužen za vođenje unutrašnje istrage u GM-u.

Uvjeti GM-ovog sporazuma s vladom još nisu objelodanjeni.

General Motors je u februaru prošle godine počeo povlačiti blizu 2,6 miliona automobila, poslije više godina izbjegavanja da prizna opasan kvar, navodi francuska agencija.

Izvor: Agencije