General Hodges: Zapad nije okrenuo leđa Balkanu

Penzionirani general američke vojske Ben Hodges je bivši komandant oružanih snaga SAD-a u Evropi (EPA)

Umirovljeni general američke vojske i bivši zapovjednik oružanih snaga SAD-a u Europi Ben Hodges tvrdi da Zapad nije okrenuo leđa zapadnom Balkanu te da želi sigurnost i mir u tom dijelu Europe, kao i rješavanje bilateralnih problema.

General Hodges je, sudjelujući u radu konferencije “Srbija i NATO – pogled u budućnost”, rekao da je SAD spreman poboljšavati vojne i sve druge odnose sa Srbijom te primijetio da se pristup Zapada promijenio, ali u pozitivnom smislu.

“Trebate znati da nismo okrenuli leđa Balkanu, da želimo sigurnost na Balkanu i da stvorimo prostor da vodstva mogu riješiti sve probleme koji stoje pred njima”, kazao je Hodges, koji je aktualni predsjedavajući Pershing katedre za strateške studije Centra za analizu europskih politika – CEPA.

Istaknuo je kako je vrlo važno riješiti lokalne bilateralne probleme, navodeći da je makedonsko političko vodstvo pokazalo hrabrost i spremnost da riješi spor s Grčkom, ali i podsjetio da je Zapad omogućio prostor za podršku.

Obećao podršku Srbiji

“Zato mislim da je za Srbiju i zemlje u regiji važno postizanje rješenja za lokalna pitanja. Želimo pružiti podršku svima kad je budućnost u pitanju”, rekao je Hodges.

Naveo je kako “Srbija ima opcije, koje joj ne nameće Zapad”, te dodao da “Srbija ne mora birati hoće li joj prijatelj biti Rusija ili Zapad”.

“Srbiju prepoznajemo kao neutralnu zemlju. Znamo da je potrebno da imate dobre odnose s Rusijom i Kinom, ali NATO Srbiji nudi mogućnost za suradnju”, dodao je Hodges.

Prema njegovim riječima, “važno je gledati u budućnost, jer ljudi postaju optimističniji i više razmišljaju o potencijalima koje imaju, kao i o tome kakav će svijet ostaviti mlađim generacijama”.

Izvor: Agencije