General Hassan tražio od Assada da ubije milion demonstranata

Jamil Hassan jedan je od sirijskih sigurnosnih dužnosnika koji je najviše pridonio gušenju revolucije 2011 (Al Jazeera)

Benjamin Barthe, dopisnik sa Bliskog istoka, u svom tekstu u francuskom dnevnom listu Le Monde ističe da je sirijski general Jamil Hassan odigrao ulogu glavnog krvnika u brutalnim represivnim mjerama tokom sirijske revolucije. 

U tekstu se dodaje da je ovaj general odan sirijskom režimu umirovljen u 67. godini nakon skoro deset godina provedenih na dužnosti šefa obavještajne službe Sirijskih zračnih snaga, te da je stavljen pod niz sankcija, a protiv njega je podignuta i međunarodna potjernica.  

Dodaje da je Jamil Hassan jedan od sirijskih sigurnosnih dužnosnika koji je najviše pridonio gušenju revolucije 2011. te da su njegovi ljudi u obavještajnim službama zaradili lošu reputaciju zbog svog brutalnog postupanja prema opoziciji.

Autor teksta citira riječi libanskog politologa Josepha Bahouta, stručnjaka za Siriju, koji kaže da je general Hassan poput ”osnove za krvožderni program koji provodi sirijski režim”.   

Tajne i likvidacija

Autor dodaje da je odluka o smjeni generala Hassana s dužnosti izazvala talas spekulacija, pogotovo što je udaljavanje sigurnosnih dužnosnika s funkcije  postala učestala pojava u Siriji.

Ističe da pojedini izvori taj odlazak prikazuju kao sramotu koja utiče na režim u cijelosti, dok drugi smatraju da su dani ovog generala odbrojani jer previše zna, što ubrzava njegovu likvidaciju. 

Treba napomenuti da sirijski režim odlazak Jamila Hassana s dužnosti opravdava time da je general obolio od karcinoma i da je već odavno prekoračio zakonsku dob za umirovljenje.

Autor teksta kaže da zadatak koji je Jamil Hassan obavio u nanošenju poraza sirijskim pobunjenicima nije spriječio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da ga ukloni s dužnosti. Al-Assad vjerovatno smatra da je beskorisno produživati mandat generalu Hassanu, kao što je to činio prethodnih godina, stoga je na njegovu mjesto imenovao jednog od Hassanovih zamjenika, generala Ghassana Ismaila, koji se također nalazi pod međunarodnim sankcijama.

Ubijanje demonstranata

Sirijski režim je 2009. godine imenovao Jamila Hassana, pripadnika alevitske sekte, za šefa zastrašujuće obavještajne službe zračnih snaga (Mukhabarat Jawiya). Od četiri obavještajne službe, ovo je ne samo najvažnija nego i najelitnija u zemlji, ističe Barthe.  

Dodaje kako je obavještajnu službu zračnih snaga osnovao Hafez Al-Assad, bivši sirijski predsjednik i otac sadašnjeg lidera države, koji je šezdesetih godina vodio sirijske zračne snage.   

Autor navodi da su se u prvim mjesecima revolucije ”agenti ove službe isticali po svojoj želji da prolijevaju krv, pucaju u mirne demonstrante i proganjaju vođe revolucije”. Kaže da je Hassan ”zagovarao da se pobuna sasiječe u korijenu pribjegavanjem represiji, poput onoga što je kineski režim učinio tokom protesta na Tiananmenskom trgu 1989. godine.”

Prema razgovorima između generala Hassana i Bashara al-Assada 2012. godine, koje je zabilježila sirijska opozicija, šef sirijske obavještajne službe zračnih zatražio je jednog dana od sirijskog predsjednika: ”Dopustite mi da ubijem milion demonstranata kako bismo okončali ovu revoluciju, a ja ću umjesto Vas otići u Hag (sjedište Međunarodnog krivičnog suda).”

Izgladnjivanje i mučenje

Barthe ističe kako je general Jamil Hassan radio na tome da održi svoje obećanje. U godinama koje su uslijedile, stotine Sirijaca su bačene u zatvore obavještajne službe zračnih snaga, gdje su izgladnjivani i mučeni. U 2016. godini, kada je broj stradalih dosegao oko 300 hiljada, Jamil Hassan je u intervjuu za rusku novinsku agenciju Sputnik izjavio kako žali zbog sporosti sirijskog režima da zauzme čvrst stav prema sirijskoj revoluciji još od samog početka.

Autor dodaje da se među žrtvama generala Jamila Hassana nalaze i profesor Mazen Dabbagh i njegovi sin Patrick Abdelkader Dabbagh, koji su imali dvojno državljanstvo, sirijsko i francusko. Prisilno su nestali u novembru 2013. godine, a prema zvaničnim dokumentima otac je umro u novembru 2017. a sin Patrick Abdelkader u januaru 2014. Mazen i Patrick Abdelkader su odvedeni u Mezzeh, gdje se nalazi baza obavještajne službe zračnih snaga, poznata kao jedno od najgorih mjesta za mučenje u Siriji. Zbog ovog slučaja je podignuta i tužba protiv šefa ove sigurnosne službe pred francuskim pravosuđem, koje je u oktobru 2018. godine optužilo Hassana za činjenje zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.   

Četiri mjeseca nakon toga, njemački sud je izdao nalog za hapšenje generala Hassana nakon tužbe koju je protiv njega podigla grupa sirijskih žrtava koje su pretrpjele mučenja u ovom zatvoru. Podnositelji tužbe traže da se Hassanu sudi pred Međunarodnim sudom u Hagu ili pred bilo kojim drugim sudom.  

Izvor: Al Jazeera i agencije