General Flynn: Umjesto Hamasa može doći Islamska država

Flynn smatra da do mira na Bliskom istoku još dugo neće doći (AP)

Visoki zvaničnik Pentagona upozorio je da uništenje Hamasa može samo dovesti nekog opasnijeg na njihovo mjesto, javlja Reuters.

Opaska generala-pukovnika Michaela Flynna, šefa DIA-e (Obavještajno sigurnosna agencija), upućena je nakon što je Izrael natuknuo da do dogovora o okončanju sukoba u Gazi još neće doći.

Najmanje 1.049 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je, a 42 izraelska vojnika i tri civila su poginuli.

Razbijanje blokade

Flynn je potcijenio mogućnost Hamasa u raketiranju i izgradnji tunela, što je rezultiralo rekordnim  brojem žrtava sa izraelske strane. Ipak, sugerira da uništenje Hamasa nije odgovor.

„Ako Hamas nestane, vjerovatno bi se desilo nešto mnogo gore. Regiji bi se moglo desiti nešto mnogo gore“, rekao je Flynn na Sigurnosnom forumu u Aspenu.

„Još veća opasnost bi mogla ući u taj ekosistem, nešto kao ISIL“, dodao je on, misleći pritom na Islamsku državu, koja je prošlog mjeseca proglasila „Islamski halifat“, u teritoriji koju kontrolišu u Iraku i Siriji.

Ograničeni u prepunoj, pješčanoj obalnoj enklavi u kojoj živi 1,8 miliona ljudi, gdje u siromaštvu i nezaposlenosti živi 40 posto ljudi, umorni stanovnici Gaze se nadaju da će borba razbiti blokadu koju su postavili Izrael i Egipat.

Izraelski zvaničnici kažu da bilo kakav prekid vatre mora njihovoj vojsci omogućiti da nastave loviti Hamasovu mrežu tunela.

Flynn je, komentarišući stanje na Bliskom istoku rekao: „Hoće li tamo biti mira? Ja to neću doživjeti“.

Izvor: Agencije