General Al-Sissi: Egipat pred slomom

Glavni komandant egipatske vojske upozorio je u utorak da bi politički sukob u zemlji mogao voditi u slom države i rekao da je zaštita Sueckog kanala jedan od glavnih ciljeva razmještanja vojske u obližnjim gradovima pogođenim nasiljem.

“Nastavak konflikta između različitih političkih snaga i njihovi različiti stavovi o tome kako treba voditi zemlju mogli bi dovesti do kolapsa države i prijetiti budućim generacijama”, rekao je Abdel-Fattah al-Sissi, koji je ujedno i ministar sigurnosti.

On je rekao da ekonomski, politički i društveni izazovi s kojima se Egipat suočava predstavljaju “stvarnu prijetnju sigurnosti Egipta i koheziji egipatske države”, te da će vojska ostati “čvrst i kohezivni blok” na kojem država počiva.

Vojska, rekao je, pripada svim Egipćanima bez obzira na vjersku ili političku pripadnost.

“Nastavak borbe različitih političkih snaga oko vođenja državnih poslova može voditi do sloma države”, rekao je on, a prenosi AP.

Al-Sissi je iznio svoj stav tokom govora vojnim pitomcima u utorak, nakon čega je izjava objavljena na Facebook stranici egipatske vojske.

Val nasilja

Egipatski demonstranti nisu poštivali policijski sat tokom noći na utorak u gradovima uzduž Sueckog kanala, nego su napadali policijske stanice, nakon što je predsjednik Muhamed Mursi uveo vanredno stanje kako bi okončao višednevne sukobe u kojima su život izgubile najmanje 52 osobe, prenosi Hina.

Najmanje dva muškarca su poginula u sukobima tokom noći u Port Saidu u posljednjem u nizu nemira u valu nasilja koje se razbuktalo prošle sedmice, uoči godišnjice pobune 2011, u kojoj je svrgnut s vlasti Hosni Mubarak.

Politički protivnici s prezirom su odbili Mursijev poziv na razgovore u ponedjeljak kako bi se pokušalo zaustaviti nasilje.

Umjesto toga, demonstranti su izašli na ulice u Kairu i Aleksandriji, kao i u tri grada Sueckog kanala – Port Saidu, Ismaliji i Suezu, gdje je Mursi uveo vanredno stanje i policijski sat u nedjelju.

“Dolje, dolje Muhamed Mursi! Dolje, dolje vanredno stanje!”, uzvikivali su demonstranti u Ismaliji, a u Kairu su palili automobile.

Demonstranti optužuju Mubarakovog nasljednika Mursija da je izdao revoluciju, a Mursi i njegovi pristaše optužuju demonstrante da žele svrgnuti s vlasti prvog egipatskog demokratski izabranog čelnika nedemokratskim sredstvima.

U Port Saidu, muškaraci su napali policijske stanice. Jedan sigurnosni izvor je rekao da je nekoliko policajaca i vojnika ozlijeđeno.

Izvor u bolnici je kazao da su dva muškarca ubijena, a 12 je ranjeno u sukobima.

Zapaljena vozila

Vojska je već razmještena u Port Saidu i Suezu, a Vlada je pristala na mjeru kojom se dopušta vojnicima da hapse civile u sklopu vanrednog stanja.

Nestabilnost u Egiptu izazvala je zabrinutost u zapadnim prijestolnicama. SAD je osudio krvoproliće i pozvao je egipatske čelnike da jasno pokažu da nasilje nije prihvatljivo.

Policija je u ponedjeljak u Kairu bacala suzavac na demonstrante koji su bacali kamenje nedaleko od trga Tahrir. Demonstranti su zapalili dva policijska vozila i upali u jedan hotel u središtu grada.

Izvor: Agencije