Gdje vodi napetost između Pekinga i Pjongjanga

Sukob bi podrazumijevao invaziju Sjeverne Koreje, a kako navodi RUSI, "borbe ne bi bile ni kratke ni hirurški precizne" (Reuters)

Piše: Ali Abu Mrihal

Pjongjang je uputio oštro upozorenje Kini, rekavši da Peking treba biti zahvalan Sjevernoj Koreji zbog zaštite koju mu pruža. Službena novinska agencija citirala je riječi sjevernokorejskog zvaničnika Kima Chola da Peking ne treba testirati strpljenje Pjongjanga i da njegova država neće moliti kako bi održala svoje prijateljstvo sa Kinom.  

Istakao je da je Sjever, još od Korejskog rata, bio poput tampon zone između Pekinga i Washingtona, te da je doprinio održavanju mira i sigurnosti u regiji. 

Peking je izrazio interes za dobre odnose sa svojim susjedom Sjevernom Korejom, prema riječima Genga Shuanga, glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova. Odgovarajući na pitanje o pogoršanju odnosa između dvije države, u kontekstu razmjene optužbi putem lokalnih medija, Shuang je izjavio da je stav njegove države prema razvoju dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa sa Pjongjangom čvrst i jasan.    

Kineski mediji pozvali su na uvođenje oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji zbog nastavka razvoja nuklearnog programa. Mediji Sjeverne Koreje uzvratili su na to da ”niz apsurdnih i nepromišljenih komentara koji se svakodnevno čuju iz Kine dovode samo do povećanja napetosti.”    

Stav Pekinga

Kada je riječ o eskalaciji napetosti između Pekinga i Pjongjanga, Gao Zhikai, direktor Kineske nacionalne asocijacije za međunarodne studije, kaže da Kina čvrsto čuva odnos sa susjednom Sjevernom Korejom, te da će zadržati stalne kanale komunikacije sa rukovodstvom u Pjongjangu, kako bi pozvala ovu stranu da odustane od svog nuklearnog oružja, čime bi se izbjeglo izbijanje sukoba u regiji.    

Gao je za Al Jazeeru izjavio da Kina strahuje od mogućeg izbijanja vojnog sukoba između SAD-a i Sjeverne Koreje koji bi mogao imati velike i teške posljedice. Povezao je to sa ekonomskim pritiscima koje ova država vrši na Pjongjang u okviru sankcija UN-a. Posljednji takav slučaj desio se početkom aprila kada je vraćena flota teretnih brodova natovarenih ugljem u Sjevernu Koreju.

Smatra da je najbolje rješenje za ublažavanje krize na Korejskom poluotoku ponovno vraćanje pregovorima šest strana, između dvije Koreje, Japana, Rusije, Kine i Amerike, o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju.

Što se tiče povratka pregovorima šest država, zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Han Song Ryol je rekao, u intervjuu kojeg je nedavno dao za Al Jazeeru, da su ”ovi pregovori odavno zamrli i da više ne postoje.”

Kriza povjerenja

Stručnjak za sjevernokorejska pitanja Zheng He kaže kako je Pjongjang svjestan da Kina više nije saveznik te da je spremna učiniti bilo šta da se kriza smiri. Prema tome, eskalacija napetosti između ove dvije strane je opravdana, smatra on. Dodaje kako postoji kriza povjerenja koja je dovela do toga da se uzdrmaju odnosi između dvije države i pojave medijska prepucavanja.    

Naglasio je da Kina ne želi da dođe do izbijanja rata na Korejskom poluotoku koji bi doveo do jačanja američkog prisustva u regiji. Također, ova država osjeća zabrinutost zbog razmještanja raketnog sistema ‘THAAD’ na teritoriji Južne Koreje, jer to vidi kao direktnu prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti.

On je istakao da je Peking ranije predložio da Pjongjang zaustavi svoj nuklearni test u zamjenu da Washington zaustavi svoje vojne vježbe u regionu, što je povezao s tim da je Kina spremna da pregovara o drugim problemima koji se tiču sukoba u Južnom kineskom moru i raspoređivanja raketnog sistema ‘THAAD’.

Pored toga, posmatrači smatraju da Peking više nema ulogu posrednika i da sve što sada može učiniti jeste da izrazi zabrinutost u pogledu korejske krize i da potvrdi svoju predanost sankcijama UN-a, kao i da pozove Sjevernu Koreju da se suzdrži i vrati pregovorima. U isto vrijeme, Sjeverna Koreja koristi svoja nuklearna testiranja kao sredstvo pritiska kako bi došla do direktnih pregovora sa Washingtonom i na taj način riješila sve svoje političke probleme.

Izvor: Al Jazeera