‘Gdje su sakriveni’ uživo na Al Jazeeri, BHRT-u i N1

U Tuzli su posmrtni ostaci još 99 žrtava za koje je pristigao nalaz DNK, ali koje zvanično nisu identificirale porodice (Arhiva)

U okviru zvaničnog programa obilježavanja 24. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, Organizacijski odbor za obilježavanje godišnjice, u koprodukciji s BHRT-om, N1 i Al Jazeerom Balkans, direktno iz bivše fabrike akumulatora u Potočarima donosi javnu tribinu “Gdje su sakriveni”.

U regiji još traje proces pronalaženja i identifikacije posmrtnih ostataka više od 11.000 žrtava stradalih u ratovima devedesetih.

Samo u Bosni i Hercegovini i dalje se traga za posmrtnim ostacima više od 7.700 žrtava.

Ovaj proces dodatno ugrožava nedostatak političkog interesa, ali i finansijskih sredstava.

U programu uživo razgovarat će se o izazovima u procesu traganja za nestalima.

O temi će govoriti predstavnici žrtava, institucija koje tragaju za nestalima, naučni, javni i medijski radnici koji godinama prate to područje.

Direktan prenos ovog specijalnog programa gledatelji će moći pratiti na Al Jazeeri Balkans, BHRT-u i N1 u srijedu od 20:00 do 21:30 sati.

Brojni gosti

Gosti su: Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Matthew Holliday, šef programa ICMP-ija za Zapadni Balkan, Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Veran Matić, direktor Fonda B92, Ćamil Duraković, član Organizacijskog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

U publici su i Lars Gunnaer Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Semina Alekić iz Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba bivše Jugoslavije, Hasan Hasanović, kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, i Amir Šečić, mladić iz Srebrenice.

Putem videolinka javit će se iz Prištine Bekim Bljakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova, te iz Zagreba Ivo Goldstein, historičar.

Izvor: Al Jazeera