Gdje je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman?

Mohammed bin Salman, Saudijska Arabija
Prijetnju kongresnom akcijom saudijski prestolonasljednik očito ne shvata ozbiljno (EPA)

Kolumnistica lista Wall Street Journala opisuje stanje u kojem je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman te kaže da on izvan očiju javnosti pokušava kontrolirati saudijsko društvo kombinacijom straha i cirkusa.

Karen Elliott House na početku teksta izražava čuđenje zbog toga što Bin Salman ne pokazuje nikakve znakove povlačenja iako je okružen problemima sa svih strana, koji bi inače deprimirali i odvratili većinu čelnika.

Autorica ističe da glavni izazovi s kojima se suočava saudijski prestolonasljednik dolaze izvana. Njegova međunarodna reputacija “umrla” je nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Također, američki Kongres sve je odlučniji blokirati prodaju oružja Rijadu zbog nastavka rata u Jemenu, a tu su još i saudijsko-tursko rivalstvo i hladni rat s Iranom.

Na kraju, ističe autorica, globalno ekonomsko usporavanje može potkopati potražnju za naftom, te smanjiti cijene i prihode koji su Kraljevini neophodni da finansira svoj najveći budžet ikad.

Međutim, izazovi s kojima se saudijski prestolonasljednik suočava izvan zemlje nisu ništa u odnosu na one kod kuće, smatra autorica. Njegova Vizija 2030, plan za restrukturiranje ekonomije kako više ne bi bila zavisna od prihoda od nafte, za koju su konsultantske usluge koštale više od milijardu dolara, pokazala se previše ambicioznom u svojim okvirima i rokovima.

Kao rezultat Bin Salmanovih ishitrenih reformi, autorica teksta kaže da je potrošnja građana znatno smanjena u protekle dvije godine. Privatni sektor, koji je dugo zavisio od vladinih ugovora, bio je na koljenima zbog odluke vlade da zaustavi plaćanje ugovora kako bi procijenila korupciju. Više od milion stranih radnika moralo se vratiti u svoje države pod teretom plaćanja boravišnih taksi.

Također je povećan PDV na većinu robe, što je dodatno usložilo probleme i znatno utjecalo na ekonomiju države.

Dva odgovora

House kaže da saudijski prestolonasljednik ima dva načina da se suoči sa slabim šansama svog programa reformi. Prvi bi bio da odvrati pažnju Saudijaca od stvarnosti organiziranjem zabava, pa tako poziva zvijezde iz svijeta muzike da održe koncerte u Kraljevini i počinje izgradnju novog grada za zabavu nedaleko od Rijada koji je triput veći od Disney Worlda. Također, razvija turističku industriju, koja bi prvi put mogla otvoriti Saudijsku Arabiju za milione stranih posjetilaca.

Takve inicijative mogle bi biti uvredljive za najkonzervativnije Saudijce i izvor frustracija za porodice srednje klase za koje je takva vrsta zabave nepristupačna zbog visokih cijena.

Drugi način bio bi represija. Dok saudijski prestolonasljednik jednom rukom daje, drugom uzima, kaže autorica.

“Saudijska Arabija nikad nije bila otvoreno društvo, ali sadašnja vlada suzbija gotovo svaki oblik stvarne i potencijalne opozicije”, rekla je.

Komentirajući takvu situaciju, autorica citira jednog liberalnog Saudijca koji je redovno objavljivao postove na Twitteru, od čega je sada odustao u strahu da bi svaki potez mogao odvesti u zatvor. U isto vrijeme pojasnio je da takva pretjerana sigurnosna kontrola čini ljude spremnim da eksplodiraju. No, ni strah ni cirkusi ne rješavaju problem, rekla je.

Osvrnula se na to da u saudijskom društvu sada vladaju napetost i strah. U porodicama u Saudijskoj Arabiji muški članovi tradicionalno su vodili glavnu riječ, međutim, danas se moraju pomiriti s manjim ulogama. Svaki put kad se usprotive svojim suprugama one ih podsjete na kraljeve naredbe koje garantiraju prava žene na rad bez pristanka staratelja.

Autorica je citirala jednog sociologa koji je u ovom kontekstu rekao: “Vani čujemo riječ ‘promjena’, dok se u svakoj kući vodi rat zbog toga ko će donositi odluke.”

Izvor: Agencije