Gdje će i kad Iran odgovoriti na napad u Ahvazu

Iran, Ahvaz, Napad
Iranski dužnosnici su iznijeli direktnu prijetnju odgovornima za napad odlučnim i razornim odgovorom (EPA)

Piše: Mahmoud al-Adam

Izjave iranskih dužnosnika pristizale su jedna za drugom kao reakcija na iznenadni napad na vojnu paradu u gradu Ahvaz na jugozapadu Irana.

U napadu koji je izveden u subotu stradalo je 25 osoba, uključujući civile, žene i djecu.

Iran do sada nije dao nikakve naznake o prirodi odgovora na ovaj napad, s tim da je Revolucionarna garda saopćila da će to biti snažan odgovor, dok su oružane snage obećale da će uloviti krivce, “bez obzira ko su i gdje god se nalazili”.

Međutim, posmatrači smatraju da bi do odgovora moglo doći na teritorijama sukoba s državama koje Iran optužuje za podršku napadačima, kao što je Jemen.

‘Teheran ima pravo na odgovor’

Drugi, pak, ne odbacuju mogućnost napada na kampove skupina odanih Iranu ako do odgovora dođe na teritorijama tih država.

Libanski politički analitičar Faisal Abdel Sattar kaže da Teheran ima mnoge adute da odgovori na napad.

Neki će biti na diplomatskom nivou, a drugi na sigurnosnom i vojnom, smatra on. Dodaje da će “Iran imati pravo odgovoriti” ako dokaže umiješanost Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u napad.

Iranski dužnosnici su u izjavama iznijeli direktnu prijetnju odgovornima za napad i onima koji stoje iza njega.

Zaprijetili su odlučnim i razornim odgovorom, upućujući optužbe na račun dvije zaljevske države, pored Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovakve reakcije Irana otvorile su vrata za pitanja o mogućem odgovoru, njegovim granicama, vremenu i mjestu, pogotovo imajući u vidu da je Teheran uključen u sukobe i ratove sa svojim susjedima u regiji na nekoliko frontova, počevši od Sirije i Jemena.

‘Tragovi koji potkrepljuju optužbe’

Pored toga, treba uzeti u obzir i optužbe upućene Teheranu da se upliće u unutrašnja pitanja država regije te da podržava “terorističke organizacije”, pored oružanih milicija koje učestvuju u ratovima u regiji.

Detaljnijim analiziranjem iranske reakcije, uprkos tome što su organizacija Islamska država Iraka i Levanta i Nacionalni otpor Ahvaza u odvojenim saopćenjima preuzeli odgovornost za ovaj napad, primjetno je da se iranski dužnosnici u izjavama nisu osvrtali na takva saopćenja.

Primjetno je da su izražavali svoje uvjerenje kako su strani režimi ti koji su finansirali, istrenirali i naoružali napadače.

Ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarif objavio je na Twitteru da su za napad u Ahvazu odgovorne regionalne terorističke skupine i američki nalogodavci.

Izjave glasnogovornika iranskih oružanih snaga, brigadira-generala Abolfazla Shekarchija, bile su znatno jasnije, kada je rekao da “počinitelji napada u Ahvazu nisu pripadnici ISIL-a ili drugih skupina koje se bore protiv iranskog sistema… Napadači su prošli obuku dvije države Zaljeva i povezani su sa SAD-om.”

Dakle, iranske optužbe su usmjerene na račun Amerike, Izraela i dvije zaljevske zemlje, a čini se da Iranci imaju tragove koji potkrepljuju ove optužbe, između ostalog, podsjećanje na ranije izjave saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana u kojima je govorio o prebacivanju borbe u unutrašnjost Irana.

‘Prenošenje bitke na unutrašnjost’

Izjave Abdulkhaleqa Abdullae, profesora političkih nauka na Univerzitetu Ujedinjeni Arapski Emirati, na Twitteru izgledaju kao serviranje Teheranu opravdanja na pladnju zbog optužbi na račun Abu Dabija, s obzirom na to da kaže: “Napad na vojni cilj nije teroristički čin. Prenošenje bitke na unutrašnjost Irana je otvorena opcija i povećat će se tokom naredne faze.”

Nakon toga, iransko Ministarstvo vanjskih poslova je iskoristilo priliku i požurilo pozvati otpravnika poslova UAE-a, izjavivši da je takav potez uslijedio nakon što su emiratski zvaničnici podržali napad u Ahvazu.

Ministarstvo dodaje da je uputilo oštro upozorenje po tom pitanju.

General-major Mamoun Abu Nawar, stručnjak za obranu i strateška pitanja, smatra da Iran neće prešutjeti napad kojem je bio izložen i da je odgovor neizbježan kako bi sačuvao svoj ugled utjecajne snage u regionu.

Dodaje da će idealno mjesto za iranski odgovor biti Jemen, preko opunomoćenika Husa, kazao je on u javljanju za Al Jazeeru iz Jordana.

Očekuje da će skupina Husi intenzivirati napade raketama i bespilotnim letjelicama na ciljeve u unutrašnjosti UAE-a. Nawar, također, ne odbacuje mogućnost iranskog napada na ciljeve vojnog saveza UAE-a, bilo na Crvenom moru ili Arapskom zaljevu.

Uspavane ćelije u dvije države

Ukazao je na mogućnost da postoje uspavane ćelije Irana u obje ove države, zbog čega bi iranske prijetnje trebale shvatiti ozbiljno.

S druge strane, vojni analitičar isključuje mogućnost da će Iran odgovoriti u pravcu Izraela na Golanskoj visoravni ili američkim snagama u Siriji i istočno od Eufrata, osim u vrlo uskom opsegu i preko milicija koje podržava.

Kao sažetak iranskog stava i najviših zvaničnika te države, valja istaknuti i komentar iranskog predsjednika Hassana Rouhanija o strategiji njegove zemlje u odgovoru, kada je ukratko rekao da će on biti “u okviru zakona i u skladu s nacionalnim interesima Irana.”

Izvor: Al Jazeera