GCC podržao produženje embarga na oružje Iranu

Šest arapskih država nastupilo je jedinstveno prema Iranu, iako su međusobno podijeljene oko katarske krize (EPA)

Šest bliskoistočnih arapskih država, podijeljenih oko katarske krize, podržalo je produženje embarga UN-a na oružje Iranu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Dva mjeseca prije isteka tog embarga, Vijeće za saradnju država Zaljeva navelo je kako je poslalo pismo Vijeću sigurnosti UN-a u kojem podržava produženje zabrane koja Iran onemogućava da kupuje iz inostranstva oružje kao što su borbeni avioni, tenkovi i ratni brodovi.

Vijeće, koje čine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar, navelo je da Iran „nije obustavio oružane intervencije u susjednim zemljama, direktno i preko organizacija i pokreta naoružanih i obučavanih od Irana“.

Međunarodna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom i dalje ratuje protiv jemenskih pobunjenika iz pokreta Husi, koji UN, SAD i stručnjaci za naoružanje optužuju da dobija oružje od Irana.

Teheran negira da naoružava jemenske pobunjenike, iako se iransko naoružanje i dijelovi stalno pojavljuju u Jemenu.

Kraj u oktobru

Ministarstvo vanjskih poslova Irana osudilo je pismo GCC-a kao „neodgovornu“ izjavu koja služi američkim interesima, prenijela je iranska državna televizija.

Iran je kritizirao šest arapskih zemalja, navodeći da su „među najvećim kupcima oružja u regiji i na svijetu“, čak i u vrijeme pada ekonomije uslijed pandemije korona virusa.

Iranu je UN 2010. godine zabranio da kupuje oružane sisteme iz inostranstva, u vrijeme tenzija zbog iranskog nuklearnog programa.

To je spriječilo Iran da zamijeni dotrajalu vojnu opremu, uglavnom kupljenu prije Islamske revolucije u državi 1979. godine.

Prema međunarodnom nuklearnom sporazumu Teherana i velikih sila iz 2015. godine, predviđeno je da embargo na oružje Iranu istekne u oktobru.

Blokada Katara

Šest arapskih država nastupilo je jedinstveno prema Iranu, iako su međusobno podijeljene oko katarske krize.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su 2017. diplomatske veze s Katarom i i fizički ga izolirali iz zraka, sa mora i kopna, zbog navodnog finansiranja terorizma što Doha kategorički negira.

Kuvajt je težio da bude posrednik u krizi tokom koje je Katar imao bliže odnose s Iranom, čiji je zračni prostor koristio.

Izvor: Agencije