Gbagbo pred Haškim sudom

Laurent Gbagbo prvi je bivši predsjednik koji se pojavljuje pred Međunarodnim krivičnim sudom (AP)

Laurent Gbagbo, bivši predsjednik Obale Slonovače, pojavio se pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) prvi put nakon što je prošle sedmice isporučen u Holandiju iz zatvora u svojoj domovini.

Gbagbo (66), je potvrdio svoj identitet pred predraspravnim sudskim vijećem, te čuo za šta je optužen, izvijestio je dopisnik Al Jazeere iz Haga Tim Friend.

Gbagbo je prvi bivši predsjednik koji se pojavljuje pred Haškim sudom. Optužen je po četiri tačke optužnice za zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistva i silovanja, zbog nasilja koje se desilo tokom izbora 2010. godine

„Na saslušanju će biti utvrđeno da on razumije za šta je optužen, kao i svoja prava“, rekao je Friend.

„Zatim će se odrediti datum za buduće saslušanje, na kojem će tužitelji morati ubijediti sudije da imaju dovoljno dokaza da se suđenje nastavi“.

Velike žrtve

Na izborima je pobijedio Alassane Ouattara, ali mu je Gbagbo odbio predati vlast. Uslijedio je višemjesečni konflikt, u kojem je poginulo najmanje 3.000 ljudi, dok je više od milion izbjeglo.

Gbagbo je svrgnut s vlasti u aprilu uz pomoć trupa Francuske i Ujedinjenih naroda, koje su se borile uz vojsku Ouattare.

Prošle sedmice, sljedbenici Gbagbovog Popularnog fronta (FPI) su pozvali simpatizere da se „ponovo okupe za hitne akcije“.

„Odlazak Gbagboa u Hag nam svima daje razlog da ustanemo. Doći će naš dan“, kazao je Chalres Ble Goude, simpatizer Gbagboa, za dnevni list Notre Voie.

Ali dopisnica Al Jazeere Nazanine Moshiri, izvijestila je iz Abidžana u ponedjeljak da „nema naznaka da će biti protesta“

Pojasnila je da se Gbagbovo saslušanje ne prikazuje uživo na državnoj televiziji u njegovoj zemlji, te da je većina lidera u njegovoj stranci pobjegla iz zemlje ili se skriva.

Obostrani prekršaji

Neke organizacije za zaštitu ljudskih prava su postavljale pitanja zašto i Ouattarini vojnici također nisu uhapšeni, bez obzira na dokaze da su i oni kršili ljudska prava.

„Mi smo u našim izvještajima bili jasni, da je bilo kršenja ljudskih prava s obje strane“, kazala je povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay u Ženevi.

„Predsjednik Ouattara je konzistentno govorio da će se boriti protiv mogućnosti oprosta na fer i balansiran način, optužujući sve počinioce, bez obzira na njihov status ili političku pripadnost. Mi bi ga potakli da to i učini“, kazala je Pillay.

Glavni tužilac ICC-a Luis Moreno-Ocampo je izjavio da nastavlja istraživati ovaj slučaj, te da će istraga obuhvatiti i simpatizere predsjednika Ouattare.

Izvor: Al Jazeera i agencije