Gbagbo optužen za zločine protiv čovječnosti

Gbagbo je sletio u Rotterdam nekoliko sati nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje (EPA)

Bivši predsjednik Obale Slonovače Laurent Gbagbo optužen je za zločine protiv čovječnosti tokom postizbornog nasilja u toj zemlji, a optužnica ga, između ostalog, tereti za ubistva, silovanja i progon, saopćio je Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu.

“Gbagbo je optužen za individualnu krivičnu odgovornost, kao direktan saučesnik, po četiri tačke optužnice za zločine protiv čovječnosti, i to za ubistva, silovanja i druge oblike seksualnog nasilja, progon i druge nehumane postupke počinjene na teritoriji Obale Slonovače od 16. decembra 2010. do 12. aprila 2011. godine”, navedeno je u saopćenju ICC-a, javlja Tanjug.

Bivši afrički lider prebačen je rano u srijedu avionom iz Obale Slonovače u pritvorsku jedinicu ICC-a.

U međuvremenu je Gbagbov glasnogovornik izjavio da je transfer bivšeg predsjednika u Haag rezultat korupcije i prevare.

“Danas vidimo trijumf korupcije, prljavih poslova i sumnjivih veza na štetu države”, rekao je Justin Kone Katinan u telefonskoj izjavi za AFP.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), tokom nasilja koje je izbilo u Obali Slonovače zbog Gbagbovog odbijanja da napusti vlast nakon izbora poginulo je oko 3.000 ljudi.

Jedanaest slučajeva

On je prvi bivši šef države koji je izručen ICC-u.

Paralelno s istragom sudskih organa u Obali Slonovače, ICC je proveo i vlastitu istragu o ratnim zločnima koje su počinile Gbagbove pristalice i pristalice novog predsjednika Alassane Quattare.

Pred ICC je trenutno u toku 11 slučajeva, uključujući postizborno nasilje u Keniji 2008. godine, ratne zločine počinjene u Centralnoafričkoj Republici i sudanskoj regiji Darfur.

Od kako je, uz pomoć međunarodnih snaga, uklonjen sa vlasti, Gbagbo je bio u kućnom pritvoru u selu Korhogo, oko 500 kilometara udaljenom od glavnog grada Abidžana.

Kone Katinan, glasnogovornik Gbagboa, potvrdio je u Abidžanu da je specijalnim letom otišao za Hag.

Ured javnog tužioca Obale Slonovače naglasio je da je Gbagbo zamijenio avione u Bouakeu prije nego što je nastavio za Holandiju.


Alassane Quattari (lijevo) [EPA]

“Prolazi kroz Bouake, jer piste u Korhogou mogu prihvatiti samo male avione”, saopćio je taj ured.

Smijenjen u aprilu

Ouattarine snage, uz pomoć francuskih i trupa UN-a, smijenile su Gbagboa u aprilu i od tada je bio u kućnom pritvoru.

“Oni [organ pravde Obale Slonovače) su mu uručili nalog jutros”, rekao je Bourthoumieux u telefonskom razgovoru te doveo u pitanje sposobnost ICC-a.

“Osuđujem… ovu pobjednikovu pravdu”, dodao je u izjavi, koju je poslao putem e-maila.

Gbagbo nije posljednji

I drugi zvaničnici Obale Slonovače trebaju odgovarati pred međunarodnim pravosuđem kao i Gbagbo, izjavio je u srijedu Moreno-Ocampo.

“Pravda će biti izvršena za žrtve zločina velikih razmjera u Obali Slonovače. Gbagbo je prvi koji će odgovarati za zločine, ali neće biti posljednji”, navodi se u saopćenju Morena-Ocampa.

Odluka da se Gbagbou sudi pred ICC-om će vjerovatno dokazati mnoge kontraverzi nakon što je tužitelj Luis Moreno-Ocampo rekao da bi Libija mogla suditi sinu Muammara Gaddafija Saifu al-Islamu u Libiji.

Ove godine je ICC izdao nalog za hapšenje Saifa al-Islama zbog zločina protiv čovječnosti.

Abdon Georges Bayeto, evropski predstavnik Gbagboa, nazvao je nalog nepravednim te da će predsjednikove pristalice reagirati.

“Veoma smo iznenađeni da neko [Quattara] ko je pobijedio na izborima i [ko] priča o pomirenju može ići do ovih granica”, rekao je on iz Londona za Al Jazeeru.

“Veoma tužno. Sjetite se da je Gbagbo osvojio 48 posto glasova. To nije mala cifra. To je bitan broj i mi ćemo reagirati… Mislimo da je ovo nepravedno”, dodao je.

Napeta atmosfera

Atmosfera u Obali Slonovače je napeta.

Gbagbova stranka FPI već bojkotira izbore sljedećeg mjeseca, kao čin protesta nakon hapšenja zvaničnika FPI zbog navodnih zločina počinjenih za vrijeme sukoba.

Ranije je vlada postavila komisiju sa 11 članova koja treba ispitati postizborni konflikt tokom kojeg je usmrćeno više od 3.000 ljudi i protjerao oko milion osoba iz svojih domova.

Quattara je rekao da komisija “mora raditi na važnim pitanjima, poput zemlje u ruralnim dijelovima i identiteta”.

Nije odmah bilo jasno hoće li nalog imati neke implikacije na komisiju, kojom upravlja Charles Konan Banny, bivši premijer.

Ouattara, čije snage su također optužene za učešće u postizbornom nasilju, preuzeo je funkciju u maju, obećavajući uspostaviti “jedinstvo svih kćeri i svih sinova naše drage Obale Slonovače”.

Izvor: Al Jazeera i agencije