Oglasi

Gazprom: Turski tok počinje s radom u decembru

Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka plinovoda, kojim će ruski plin biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu.
Plin, PlinovodOba kraka plinovoda imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara plinaAP - Ilustracija

Do kraja decembra poteći će prve količine plina kroz Turski tok, najavio je zamjenik izvršnog direktora Gazproma Oleg Aksjutin.

"Očekujemo da isporuke plina preko Turskog toka počnu do 31. decembra. Očekujemo da će puna razina spremnosti biti u novembru, tako da ciljamo na posljednji dio decembra", rekao je on novinarima, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Projekat Turskog toka predviđa izgradnju plinovoda preko Crnog mora do evropskog dijela Turske i dalje do granice s Grčkom.

Krakovi prema Turskoj i Evropi

Isporuka plina preko prvog kraka plinovoda trebala bi zadovoljiti rastuće tursko tržište, dok bi drugim krakom, kako je planirano, plin trebalo biti isporučen zemljama južne jugoistočne Evrope.

Gazprom vidi Grčku, Italiju, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku kao potencijalna tržišta.

Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka plinovoda, kojim će ruski plin biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu.

Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara plina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.