Oglasi

Gazprom nastoji raskinuti plinske ugovore s Ukrajinom

Zbog manjka tog energenta iz Rusije, Ukrajina je zatvorila vrtiće, škole i fakultete, i kupila dodatne količine plina od Poljske.
Prijetnja da će Evropa ostati bez plina dolazi u vrijeme kada kontinent pogađaju rekordno niske temperature EPA

Ruska energetska kompanija Gazprom objavila je da će raskinuti plinske ugovore s Ukrajinom nakon što je izgubila sudski spor, komplicirajući odnose s Kijevom koji vanrednim mjerama pokušava osigurati grijanje, a EU upozorava da bi eskalacija mogla ugroziti snabdijevanjem Evrope ruskim plinom.

Arbitražni sud u Stockholmu odlučio je u srijedu da Gazprom mora platiti ukrajinskoj kompaniji Naftogazu 2,56 milijarda dolara za neisporučeni plin za tranzit.

Međutim, suprotno očekivanjima Gazprom nije u četvrtak krenuo s isporukama, pa je Kijev bio prisiljen aktivirati krizne mjere kako bi nadoknadio nedostatak plina.

Zbog manjka tog energenta iz Rusije, vlada je do iduće sedmice zatvorila vrtiće, škole i fakultete, prebacila elektrane s plina na naftu i kupila dodatne količine plina od Poljske.

Reakcija Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da Gazprom nema pravo raskinuti ugovore i očekuje da će oni ostati na snazi. Ovaj potez pokazuje da ruski energetski div nije pouzdan dobavljač, rekao je.

Prijetnja da će Evropa ostati bez plina dolazi u vrijeme kada kontinent pogađaju rekordno niske temperature što povećava potražnju za energentima.

Direktor Gazproma Aleksej Miller rekao je kako arbitražna odluka znači da ugovori s Ukrajinom više nisu komercijalno isplativi, pa kompaniji nije preostalo ništa drugo nego da od suda zatraži da ih ukine.

"Gazprom je istog trena pred arbitražnim sudom u Stockholmu pokrenuo proceduru raskidanja ugovora s Naftogazom o isporuci i tranzitu plina", istaknuo je Miller.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.