Oglasi

Gazprom i Slovenija potpisali 'Južni tok'

Ruska kompanija će u decembru početi izgradnju gasovoda kapaciteta oko 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.
Medvedev (lijevo) i Miler (desno) očekuju od Gasovoda 'Južni tok' značajne isporuke gasaAFP/Getty

Ruska naftna kompanija Gazprom planira sedmog decembra početi izgradnju gasovoda 'Južni tok', nakon što je u utorak sa Slovenijom potpisala sporazum o investiranju, izjavio je predsjednik ruske kompanije Aleksej Miler.

On je saopćio da je u Moskvi potpisan sporazum o investiranju sa Slovenijom, što je posljednje "zeleno svjetlo" pred početak izgradnje oko 3.600 kilometara dugog gasovoda, prenose ruske agencije.

Kapacitet gasovoda, kojim bi ruski gas trebao biti isporučivan Evropskoj uniji (EU) preko Crnog mora, je oko 63 milijardi metara kubnih gasa godišnje.

Dokument su, u prisustvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, potpisali Miler i generalni direktor slovenske kompanije Plinovodi Marjan Eberlinc.

Četiri linije

"Investicione odluke su krajem oktobra potpisane sa Srbijom i Mađarskom, a sada i sa Slovenijom", izjavio je Miler.

On je dodao da će konačno investiciono rješenje o primorskom dijelu gasovoda 'Južni tok' biti usvojeno 14. novembra, s bugarskom stranom 15. novembra, te da bi gradnja trebala početi sedmog decembra.

Gasovod bi trebao biti pušten u rad krajem 2015. godine, a postizanje punog kapaciteta od oko 63 milijarde kubnih metara očekuje se do 2018. godine.

"Trasa kroz Sloveniju, duga 266 kilometara, predstavlja investiciju od oko milijardu eura", rekao je Miler.

Gasovod, koji će snabdijevati zapadnu Evropu, posebno Grčku i Italiju preko Crnog mora i Balkana, kako je predviđeno, imat će četiri linije, kapaciteta po 15,57 milijardi kubnih metara godišnje.

Izvor: Agencije