Gazprom dobio prve dozvole za Turski tok

Bosna i Hercegovina trenutno potpuno ovisi o ruskom plinu (EPA)

Ruska kompanija Gazprom je diplomatskim kanalima dobila prve dozvole turskih vlasti za realizaciju Turskog toka, nakon obnove rada na projektu, i sada počinje njegova realizacija, saopćeno je iz te kompanije.

Na kraju prošlosedmičnih razgovora šefa odbora direktora Gazproma Alekseja Milera i ministra energetike Turske Berata Albayraka, postignut je dogovor o ubrzanom završetku svih neophodnih pripremnih procedura za početak realizacije projekta.

“Početak izdavanja dozvola je pozitivna vijest za Gazprom. Taj korak turske strane pokazuje zainteresiranost turskih vlasti za projekat Turski tok i svjedoči o prelasku na njegovu praktičnu realizaciju”, navodi se u saopćenju iz Gazproma, prenose agencije.

Projekat Turski tok predviđa izgradnju plinovoda po dnu Crnog mora do evropskog dijela Turske i na teritoriji Turske do granice s Grčkom, prenosi Srna.

Vrijednost projekta 11,4 milijardi dolara

Dužina morskog dijela projekta treba iznositi 919 kilometra, a kopnenog na turskoj teritoriji 180 kilometara.

Planirano je da snaga svake od grana plinovoda iznosi po 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ukupna vrijednost projekta se procjenjuje na 11,4 milijardi dolara.

Na kraju razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je održan u Sankt Peterburgu u augustu, bilo je odlučeno da se nastavi rad na Turskom toku, a u međuvremenu je formirana radna grupa i napravljen plan rada.

Izvor: Agencije