Oglasi

Gazi prijeti nestašica pitke vode

Ako se u Gazi ne formira postrojenje za preradu vode, regiju će u vrlo kratkom roku pogoditi nezabilježena kriza.
Gazi je godišnje neophodno 45 miliona kubnih metara vodeEPA - Arhiva

U slučaju da se u skorije vrijeme u Gazi ne napravi postrojenje za preradu vode, ovaj grad bi vrlo brzo mogao biti suočen sa do sada neviđenom krizom vode, smatra predsjednik Palestinske uprave za vodovod Mazin Ganim.

"Gazi je godišnje neophodno 45 miliona metara kubnih vode, a to je jedino moguće izgradnjom postrojenja za preradu vode", navedeno je u pisanoj izjavi Ganima, kojom je želio ukazati na ozbiljnost ovog problema u Gazi.

Podsjetio je da je Uprava za vodovod predložila projekat izgradnje postrojenja koji bi trebalo koštati približno 500 miliona dolara.

"Ako se u Gazi hitno ne formira postrojenje za preradu vode, ovu regiju će u vrlo kratkom roku pogoditi kriza koja do sada nije zabilježena", poručio je Ganim.

Potrebna garancija Izraela

Dodao je da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas već uspostavio kontakte na međunarodnom planu, te naglasio da nakon što se osiguraju potrebne finansije, projekat bi trebao biti okončan u roku od tri godine.

Ganim je naglasio kako je za postrojenje za preradu vode neophodno dobiti garanciju od Izraela da ona neće biti meta napada, u vezi s čim je Izrael kontaktiran, no još nema odgovora.

Pretpostavlja se da 96 posto podzemnih voda u Gazi nije za upotrebu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.