‘Gazda: Početak’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

“Gazda: Početak” je drugi film iz serijala Gazda. To je film o Agrokoru prije Agrokora, o debaklu privatizacije, tranzicije i pravosuđa te naslijeđu koje i danas baštinimo. Narativna kičma filma je priča o Miroslavu Kutli, jednom od najvećih tajkuna devedesetih koji je nakon pravosnažnoj sudskoj presudi za privredni kriminal 2010. pobjegao u BiH.

Priča o ‘majstoru’ Miroslavu Kutli

“Al Jazeera je ponovno ta televizija koja je, kao i s prvim filmom iz serijala Gazda, pokazala interes da prezentira svom gledateljstvu film koji niti jedna televizija trenutačno ne želi prikazati. Film “Gazda: Početak je priča o mračnom dobu devedesetih i jednom ‘majstoru’ – Miroslavu Kutli, koji je danas na  dužem službenom putu u Bosni i Hercegovini, svojoj ‘drugoj domovini’, u kojoj mu se nedavno priključio još jedan ‘majstor’ iz Hrvatske – Zdravko Mamić”, objašnjava reditelj Dario Juričan.

O autorima

Dario Juričan i Saša Paparella

Dario Juričan završio je Filmsko stvaralaštvo na London Film Academy (LFA). Napisao je, režirao i producirao desetke kratkometražnih filmova. Radi kao nezavisni reditelj i producent u Zagrebu. „Gazda“ mu je prvi dugometražni film.

Saša Paparella je završio Fakultet političkih nauka, smjer novinarstvo. Novinarstvom se bavi dvadesetak godina, a područje interesovanja su mu raznolike teme, od ekonomije do kriminala. Trenutno radi za Poslovni tjednik u Zagrebu.