Gaza: Palestinci objavili prekid vatre sa Izraelom

Palestinske grupe u Pojasu Gaze objavile su kako pristaju na prekid vatre sa Izraelom koji je isposlovao Egipat kako bi se okončalo najgore nasilje između dvije strane u posljednjim godinama.

Harry Fawcett, novinar Al Jazeere, javlja iz Nahal-Oza (nedaleko od ograde Gaze i Izraela) kako su frakcije predvođene Hamasom u utorak pristale na primirje „kako bi se ponovo pokrenula situacija koja je trajala prije posljednje vojne eskalacije“.

Hamas je grupa koja upravlja Pojasom Gaze koji se nalazi pod opsadom.

„Izraelci niti potvrđuju niti negiraju takve stvari, ali izraelski mediji javljaju, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, kako su palestinske frakcije preko četiri različita medijatora dogovoriti prekid vatre“, dodaje Fawcett.

Naredba izraelskoj vojsci

Izraelski kabinet sigurnosti naredio je vojsci da vrši napade na palestinski Pojas Gaze “kako bude potrebno”, navodi se u saopćenju ovog izraelskog tijela nakon sastanka u utorak.

Agencije prenose natpise izraelskih medija kako je kabinet zasjedao više od šest sati, na zahtjev premijera Benjamina Netanyahua, kako bi se razmotrili dalji koraci nakon pojačanja paljbe grupe Hamas, koja upravlja Gazom.

Žestoka razmjena vatre, koja je potaknuta neuspjelom izraelskom prikrivenom akcijom na Pojas Gaze, kada je ubijeno sedam pripadnika Hamasa, koji je potom, zajedno s grupom Islamski džihad, preuzeo odgovornost za raketiranje dijelova Izraela.

Pet ubijenih u ponedjeljak

Oružano krilo Hamasa ranije je objavilo kako će pojačati napade i raketne udare na izraelske gradove Ashdod i Beersheba ako Izrael nastavi izvoditi zračne udare na civilne zgrade u Gazi.

Najmanje pet Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od ponedjeljka navečer, u najgorem nasilju između dvije strane od rata iz 2014. godine.

Do eskalacije je došlo nakon što je najmanje sedam Palestinaca ubijeno u nedjelju, u tajnoj izraelskoj operaciji, na šta je Hamas odgovorio raketnom paljbom iz Gaze.

Hamasovo upozorenje da bi mogao proširiti domet raketnih napada je izdato u utorak, nekoliko sati nakon što je raketa iz Gaze ubila Izraelca u direktnom napadu na stambenu zgradu u obalskom gradu Ashkelonu.

Raketa je ispaljena nakon što je u izraelskom zračnom udaru uništena zgrada Hamasove televizije Al-Aqsa u Gazi u ponedjeljak navečer.

Glasnogovornik Hamasovog vojnog krila je u saopćenju naveo da je Ashkelon “ušao u domet vatre kao odgovor na bombardiranje civilnih zgrada u Gazi”.

‘Izraelski gradovi na nišanu’

“Okupirani Al-Majdal [Ashkelon] je sada na našem nišanu u odgovoru na granatiranje civilnih zgrada u Gazi… Ashdod i Beersheba su naredne mete ako neprijatelj nastavi bombardirati civilne zgrade”, napisao je Abu Ubaidah na Twitteru.

Od tri grada, Ashkelon je najbliži Gazi.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prekinuo je službenu posjetu Kuvajtu i vraća se u Ramallah zbog izraelskih napada u Gazi, prenosi Anadolija.

U jeku napada palestinski predsjednik je boravio u zvaničnoj posjeti Kuvajtu.

“Predsjednik Abbas prekinuo je posjetu i vraća se u Ramallah zbog izraelskih napada u Gazi i pogoršane sigurnosne situacije u regiji”, saopćio je Hussein es-Sheikh, član Centralnog vijeća palestinskog pokreta Fattah.Zbog izraelskih zračnih napada, u Gazi je obustavljena nastava u školama i rad javnih ustanova.

Iz Ureda vlade u Gazi navedeno je da nastavljaju s radom bolnice i zdravstvene ustanove.

Uništena zgrada televizije Al Aqsa

Izraelska avijacija je u ponedjeljak navečer uništila zgradu Al Aqsa TV-a, Hamsovog tv-kanala, a zaposleni su evakuirani i nema izvještaja o povređenima.

Prije napada su ispaljene rakete upozorenja kako bi se civili mogli evakuirati.

Pored zračnih napada, izraelska artiljerija granatirala je gusto naseljena mjesta u enklavi.

Napadi su uslijedili nakon baražne raketne vatre iz Pojasa Gaze.

Izraelska vojska saopćila je nešto ranije da je iz Pojasa Gaze ispaljeno najmanje 300 raketa u pravcu Izraela.

Posredovanje Ujedinjenih naroda

“Deseci raketa je presreo sistem zračne odbrane ‘Gvozdena kupola'”, saopćila je press služba izraelskih odbrambenih snaga.

Najnovije borbe bacile su sumnju na nedavno postignute sporazume, uz posredovanje Egipta i zvaničnika Ujedinjenih naroda, u cilju smanjenja napetosti, javio je AP.

UN je saopćio da radi s Egiptom kako bi se došlo do obustave vatre.

U međuvremenu je Egipat saopćio Izraelu da je potrebno da prestane s eskalacijom nasilja u pojasu Gaze, izvijestio je Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije