Oglasi

Gaza: Izraelci ubili dvojicu i ranili 55 Palestinaca

Dvojica Palestinaca, dobi 29 i 18 godina, ubijena su kad su izraelski vojnici otvorili vatru na njih u Gazi.
Od početka palestinskih protesta 30. marta prošle godine ubijeno je približno 200 PalestinacaEPA/Ilustracija

Izraelske snage ubile su u petak dvojicu i ranile 55 Palestinaca, koji su učestvovali na protestima u Pojasu Gaze, duž granice s Izraelom, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi, dvojica Palestinaca dobi 29 i 18 godina poginula su kad su Izraelci otvorili vatru na njih na dvije lokacije u Gazi.

Izraelska vojska saopćila je da su se njene snage suočile s približno 9.500 demonstranata, od kojih su neki bacali kamenice i zapaljene gume na njih, prenosi Reuters.

Glasnogovornik vojske rekao je da je izraelska vojska odgovorila "sredstvima za razbijanje nemira" i pucala u skladu sa standardnim operativnim procedurama.

Medicinski zvaničnici u Gazi navode da je od početka palestinskih protesta 30. marta prošle godine ubijeno približno 200 ljudi, kao i još 60 Palestinaca u drugim incidentima u istom periodu.

UN osudio izraelske akcije

Ranije u petak Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava osudilo je izraelsku "očitu namjernu upotrebu nezakonitog smrtonosnog oružja i druge prekomjerne sile" protiv civilnih demonstranata u Gazi.

Vijeće, sa sjedištem u Ženevi, usvojilo je rezoluciju o odgovornosti koju je podnio Pakistan u ime Organizacije islamske saradnje (OIC).

Tokom glasanja 23 države glasale su u korist rezolucije, a osam ih je bilo protiv, uz 15 suzdržanih i jednog odsutnog delegata.

Rezolucija je zasnovana na izvještaju UN-ovog istražnog tima, koji je saopćio da je moguće da su izraelske snage počinile ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ubivši 189 Palestinaca i ranivši više od 6.100 njih na protestima koji su održavani svake sedmice u prošloj godini.

"Napadanje civila ozbiljan je prekršaj, koji se ne bi trebao zanemarivati", izjavio je palestinski ambasador Ibrahim Khraisi, pozivajući se na nalaze izvještaja.

Među ubijenima je 35-ero palestinske djece, dvoje novinara i medicinski radnici, rekao je on, kako prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.