Gaza: Četiri lavića uginula od hladnoće

Afrički lavovi nisu naviklil na vrijeme kakvo je ove zime zadesilo Palestinu (Reuters)

Četiri mladunčeta lava uginuli su od hladnoće u zoološkom vrtu u Gazi nakon što je tokom zimske oluje vjetar pokidao plastičnu  zaštitu oko njhovog kaveza, objavio je vlasnik ustanove.  

Dva mladunčeta pronađena su mrtva u četvrtak, dan nakon što su se okotili, rekao je Fathy Joma, dodajući da su druga dva jedva disala, te da pokušaji da ih se ugrije električnim grijalicama i dekama nisu urodili plodom.

Joma je rekao da je 12-godišnja izraelsko-egipatska blokada Pojasa Gaze otežala nastojanja da se za životinje osiguraju hrana i neophodna oprema, prenijela je palestinska agencija Maan.

Životinje prokrijumčane kroz tunele

„Nismo mogli da osiguramo dodatke hrani, lijekove i antibiotike kako bismo spasili živote mladunčadi. Nemamo dovoljno novca, a bokada pogoršava siguraciju. Ovo su afrički lavovi koji nisu navikli živjeti po ovako hladnom vremenu, tako da im je potrebna dodatna zaštita“, istakao je Joma.

Ostale životinje u privatnom zoološkom vrtu u južnom dijelu Pojasa Gaze preživjeli su oluju, uključujući lavicu, mužjaka lava i njihovo 14-mjesečno mladunče.

Većina životinja iz ove ustanove je u Gazu prokrijumčarena kroz podzemne tunele prije nekoliko godina, dok ih egipatska vojska nije uništila.

Izvor: Al Jazeera i agencije