Gaza: Bolnice bez lijekova i električne energije

Gaza, Bolnica, Pacijenti
U Odboru upozoravaju na nedostatak lijekova, a bolesnici nemaju mogućnost putovanja radi liječenja (EPA)

Palestinski Odbor za borbu protiv okupacije humanitarnu situaciju u Gazi ocijenio je katastrofalnom.

Predsjednik Odbora Jemal el-Hudari rekao je da je situacija u svim sektorima u Gazi toliko pogoršana da ju je teško popraviti. 

“Posebno u medicinskom sektoru imamo nedostatak lijekova. Bolesnici nemaju mogućnost putovanja radi liječenja”, pojasnio je Hudari. 

Istaknuo je da bolnice, tvornice i kuće u Gazi nemaju električnu energiju te da nijedna institucija ne može raditi svoj posao. 

Hudari: Važni sektori u dubokoj krizi

“Ovakva situacija je velike i važne sektore u Gazi dovela u duboku krizu”, dodao je Hudari. 

Izrael od 2006. godine, kada je Hamas pobijedio na izborima, drži Gazu u blokadi.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) krajem srpnja je priopćila da se stanovnici Pojasa Gaze nalaze u humanitarnoj krizi koja je posljednica cikličnog nasilja i destrukcije, kroničnih kriza nestašice goriva i vode te očitog nedostatka bilo kakvog poboljšanja socio-ekonomskog stanja na tom području.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda su u više navrata isticali nezakonitost blokade koja traje već 11 godina, a koja i dalje ograničava slobodu kretanja ljudi i robe te koja predstavlja oblik kolektivnog kažnjavanja te su tražili njezino potpuno ukidanje, kazali su iz UNRWA, kako su prenijele agencije.

Izvor: Agencije