Oglasi

Gates: Siromaštvo nije prepreka za kvalitetnu zdravstvenu njegu

Skromnim iznosima za prioritetna područja možemo postići fenomenalne rezultate, kazao je multimilijarder.
Zemlja ne treba imati prosječan dohodak da bi imala izvrstan sistem primarne zdravstvene zaštite, kazao je GatesEPA

Kvalitetna osnovna zdravstvena njega koja omogućuje borbu s najsmrtonosnijim bolestima u Africi, taj cilj je realan na kontinentu uprkos siromaštvu nekih zemalja, smatra multimilijarder Bill Gates.

"Skromnim iznosima za prioritetna područja možemo postići fenomenalne rezultate", rekao je Gates i spomenuo pristup nekim vakcinama, antibioticima i osnovnoj infrastrukturi, prenosi AFP.

"Zemlja ne treba imati prosječan dohodak da bi imala izvrstan sistem primarne zdravstvene zaštite", dodao je.

Gates, čije udruženje od 2000. dalo 15 milijardi američkih dolara za Afriku, došao je u Addis Abebu na samit Afričke unije i sudjelovao je na pokretanju inicijative čiji je cilj povećanje ulaganja, uglavnom vladinih, u sektor zdravstvene zaštite.

Predsjednik Ruande Paul Kagame, koji stoji iza te inicijative, pozvao je afričke države da odvoje najmanje 15 posto budžet za zdravstvenu njegu, što je bio cilj postavljen na prijelazu milenija.

Iako su se ulaganja od tada povećala, afričke zemlje su 2016. prosječno odvajale oko 7,5 posto budžeta za zdravstvo.

Produžen životni vijek za deset godina

Napori posljednjih 20 godina za poboljšanje zdravstvene njege u Africi omogućili su smanjenje smrtnosti kod djece mlađe od pet godina i produženje životnog vijeka za deset godina, ali suosnivač Microsofta je izrazio žaljenje što neki podaci i dalje zabrinjavaju.

Više od polovine Afrikanaca nema pristup osnovnoj zdravstvenoj njezi, 70 posto oboljelih od AIDS-a u svijetu živi u Africi a zarazne bolesti koje su u padu drugdje u svijetu ostaju među glavnim uzročnicima smrtnosti.

"Za bolesti koje najviše ubijaju djecu poput dijareje, upale pluća, malarije, postoje jeftina rješenja", naglasio je Gates.

On je ocijenio da Afrika sada ima vlastite primjere koje može slijediti i spomenuo slučaj Ruande, koja je uvela opću zdravstvenu zaštitu što je, kaže Gates, fantastičan primjer jer se radi o siromašnoj zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.