Garbine Muguruza i Serena Williams u finalu Wimbledona

Garbine Muguruza, današnjom pobjedom nad Poljakinjom Agnieszkom Radwanskom, postala je prva španska teniserka koja se plasirala u finale Wimbledona od 1996. godine.

Takmičarka iz Španije, koja je 20. nositeljica, na centralnom terenu Grand Slam turnira u Velikoj Britaniji, nadigrala je Poljakinju sa 6:2, 3:6, 6:3.

Druga finalistica je Amerikanka Serena Williams koja je nešto kasnije nadigrala Ruskinju Mariju Šarapovu sa 6:2, 6:4. Bila je ovo 18. pobjeda Amerikanke nad Ruskinjom u 20 dosadašnjih međusobnih okršaja, 17. zaredom.

Muguruza nije pokazivala previše nervoze na početku najvećeg meča dosadašnje karijere i činilo se da je na putu da zabilježi brzu pobjedu, jer je prvi set uvjerljivo riješila u svoju korist 6:2, te u drugom setu povela sa 3:1, prenosi Reuters.

Nervoza u posljednjem dijelu

Ipak, 13-rangirana Radwanska, koja je igrala svoje treće vimbldonsko polufinale, prebacila je u veću brzinu i šest uzastopnih gemova riješila u svoju korist.

Španska takmičarka, najmlađa od svih polufinalistica, nije poklekla u trećem setu iako je na početku izgubila svoj servis, da bi potom povela sa 5:2.

Bila je prisutna razumljiva nervoza kada je 21-godišnja Muguruza servirala za meč kod rezultata 5:3, pa je zabilježila nekoliko grešaka, no uspjela je realizirati svoj prvi meč poen.

Conchita Martinez bila je posljednja takmičarka iz Španije koja je osvojila Wimbledon, a to je uspjela 1994. godine kada je savladala legendarnu Martinu Navratilovu.

Izvor: Al Jazeera i agencije