Gantzova koalicija: Bit ćemo paklena opozicija Netanyahuu

Benny Gantz je dobio podršku dvije ključne stranke u pokušaju da osigura mandat (EPA)

Plavo-bijela koalicija Bennyja Gantza, glavnog izbornog rivala izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, priznala je u srijedu navečer poraz na parlamentarnim izborima i najavila kako će biti “paklena” opozicija Netanyahuovom Likudu.

“Nismo pobijedili u ovoj rundi. Kao opozicija, pretvorit ćemo život Likuda u pakao”, rekao je u televizijskom obraćanju drugi čovjek ove centrističke koalicije Yair Lapid, govoreći o Netanyahuovoj desničarskoj partiji.

Kako navodi agencija Reuters, svi su izgledi da će, uz podršku religioznih desničarskih stranaka, Netanyahu ostati na vlasti poslije parlamentarnih izbora održanih u utorak, uprkos činjenici da su i Likud i Plavo-bijela koalicija osvojili jednak broj poslaničkih mjesta u 120-članom izraelskom parlamentu, Knessetu.

Kako je ranije javio AP, zbog tijesnog rezultata izbora, manje stranke bit će u poziciji da mogu ucjenjivati one s kojima će ući u koaliciju.

‘Može početi peti mandat’

Gantz je ranije u srijedu izjavio kako ništa nije gotovo nakon što su preliminarni rezultati pokazali kako je Netanyahu najvjerovatnije osvojio peti mandat na parlamentarnim izborima.

“Ništa nije gotovo, mi poduzimamo naše akcije”, rekao je on obraćajući se novinarima.

Dodao je kako velika podrška koju je njegova koalicija Plavo i bijelo dobila na izborima dokazuje da “narod želi drugačiji način” i poručio kako će im njegova partija to i omogućiti.

Prema preliminarnim rezultatima izraelskih parlamentarnih izbora, Netanyahu može uskoro početi svoj peti mandat, budući da je njegova partija Likud, s ostalim desničarskim strankama, osvojila većinu u parlamentu u tijesnoj trci s bivšim generalom Gantzom i njegovom centrističkom koalicijom.

Rezultati na osnovu 97,4 posto prebrojanih glasova pokazuju kako je Netanyahuova potencijalna desničarska koalicija dobila 65, a ljevica i centristi 55 mandata u Knessetu.

Izvor: Agencije