Gantz odbio vladu jedinstva s Netanyahuom

Nakon 97% prebrojanih glasova stranka Plavo i bijelo, koju predvodi Gantz, ima 33 mjesta u Knessetu (EPA)

Stranka centra Plavo i bijelo izazivača na izraelskim izborima Bennyja Gantza u četvrtak je odbila ponudu aktuelnog premijera Benjamina Netanyahua da udruže snage i formiraju vladajuću koaliciju na čijem će čelu biti trenutni šef Vlade Izraela, prenosi agencija Reuters.

“Nećemo ući u koaliciju na čijem će čelu biti Netanyahu”, rekao je istaknuti zvaničnik Gantzove stranke Moshe Yaalon novinarima na skupu gdje je bio i Gantz.

Reuters potom prenosi da je Netanyahu iskazao razočaranje zbog odbijanja ponude široke koalicije i formiranja izraelske vlade jedinstva.

Premijer je dodao da ostaje otvoren za pregovore.

“Bio sam iznenađen i razočaran kad sam saznao da, trenutno, Benny Gantz i dalje odbija moje pozive na razgovor”, objavio je Netanyahu na Twitteru.

“Gantze, moja ponuda da se nas dvojica susretnemo i dalje stoji. To javnost očekuje od nas”, dodao je, prenosi Reuters.

Palestinska lista na trećem mjestu

Netanyahu je ranije pozvao na široku koaliciju nakon što nije uspio osvojiti većinu u Knessetu. Njegov potez pozdravio je predsjednik Reuven Rivlin, koji ima zadatak odobriti novu vladu.

“Čestitam Vam, g. premijeru, na ovom pozivu. Ovo je važan poziv”, istakao je on tokom govora.

Nakon 97% prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima desničarsko-centristička stranka Plavo i bijelo, koju predvodi Gantz, ima 33 mjesta u Knessetu (koji ih ima 120), dok Netanyahuov Likud zauzima drugo mjesto s 31 foteljom.

Jučer je Gantz rekao da se nada “dobroj, poželjnoj vladi jedinstva”, ali je odmah odbacio formiranje kabineta s Likudom zbog optužbi za korupciju protiv premijera, koji negira da je bilo šta pogrešno uradio.

Izborna komisija objavila je da je u utorak na birališta izašlo 69,4% glasača na drugim ovogodišnjim izborima.

Zajednička Arapska lista, alijansa četiri manje stranke koje predstavljaju Palestince s izraelskim državljanstvom, postala je treći najveći blok u Knessetu s 12 mjesta. Na četvrtom je mjestu stranka “Izrael naš dom” Avigdora Liebermana s devet mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije