Gana otkrila nalazište nafte od 1,5 milijardi barela

Kompanija Springfield, u stopostotnom vlasništvu države, navela je da se neotkriveni potencijal bloka procjenjuje na više od tri milijarde barela nafte i plina (EPA)

Kompanija Springfield iz Gane saopćila je da je u Atlantskom okeanu blizu svoje obale otkrila nalazište nafte čiji se kapacitet procjenjuje na 1,5 milijardi barela i 19.800 milijardi kubnih metara plina.

To otkriće važno je za zemlju koja trenutno proizvodi gotovo 200.000 barela nafte dnevno, od čega približno polovinu proizvodi britanska kompanija Tullow na “polju Jubilee”, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Kompanija Springfield, u stopostotnom vlasništvu države, navela je u saopćenju da se neotkriveni potencijal bloka procjenjuje na više od tri milijarde barela nafte i plina.

Proizvodnja ‘crnog zlata’

“Ovo je sjajna vijest za Springfield, Ganu i Afriku”, rekao je glavni izvršni direktor Kevin Okyere, dodajući da to otkriće korespondira s vizijom kompanije da postane vodeći afrički igrač u proizvodnji “crnog zlata”.

Vlada Gane nezadovoljna je sporim tempom razvoja bušotina u priobalju i radi na reviziji zakona o davanju dozvola u nastojanju da potakne proizvodnju.

Zamjenik ministra za naftu rekao je prošlog mjeseca da je Gana očekivala da će između 2013. i 2016. biti izbušeno 14 bušotina i uloženo 890 miliona dolara, ali da nije izbušena nijedna jedina bušotina, a da su kompanije potrošile samo 95 miliona dolara, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije