Gana bira novog predsjednika i parlament

Analitičari smatraju da su izbori u petak jedni od najvažnijih do sada, budući da se očekuje rast naftne proizvodnje (Reuters)

Gana bira novog predsjednika koji će voditi zemlju, jednu od najstabilnijih afričkih demokratija, u kojoj se očekuje da će porast prihoda od nafte dovesti do razvoja i ekonomskog rasta.

Ovo su peti izbori otkako je završila vojna vladavina 1992. godine, međutim, analitičari smatraju da su izbori u petak jedni od najvažnijih, budući da se očekuje rast naftne proizvodnje, koja je krenula 2010.  

Kandidaturu je objavio i sadašnji predsjednik John Dramani Mahama (54), iz stranke Nacionalnog demokratskog kongresa (NDC), koji je preuzeo funkciju tek u junu, kada je preminuo njegov prethodnik John Atta Mills.

U predsjedničku utrku u Gani ušlo je još šest kandidata iz drugih stranaka, što bi moglo dovesti do drugog kruga izbora.

Povećano rivalstvo

Glavni rival Mahame je Nana Akufo-Addo (68) iz Nove patriotske partije (NPP), koji je na izborima 2008. izgubio za samo jedan posto glasova.

Glasači će u petak, također, izabrati novi 275-člani parlament, a NDC je tijesno pobijedio NPP na izborima 2008.

Analitičari tvrde da se rivalstvo između ove dvije stranke povećalo.

„Međusobna netrpeljivost je dobar način da se opiše kako ove dvije stranke gledaju jedna na drugu“, rekao je Emmanuel Gyimah-Boadi, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Gani.

„Obje stranke su osjetile moć. One znaju šta dolazi uz vlast. Ukoliko osvojite mjesto predsjednika, kontrolirate svu mašineriju u državi, a, za razliku od prošlosti, sada imamo naftu. Državna kasa će biti prepuna.“

Osim što je jedan od najnovijih naftnih proizvođača, Gana je i glavni izvoznik kakaa i zlata, sa ekonomskim rastom od 14 posto u 2011. godini. Očekivani rast za 2012. i 2013. je osam posto, podaci su Svjetske banke.

Izvor: Agencije